Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските
Коментари Харесай

Ясен е победителят от президентските избори във Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските избори с 58,2% от гласовете против 41,8% за съперника му Марин Льо Пен. Това значи нов, 5-годишен мандат за Макрон. Той е първият президент, който печели втори мандат за последните 20 години.

Изборният ден във френската страна завърши тъкмо в 20.00 ч. Привърженици на Макрон към този момент го чакат с неспокойствие пред Айфеловата кула. Предстои той да произнесе и своята първа тирада като новоизбран президент. Никой във Франция не се съмняваше в успеха на Макрон. За доста от французите изборът не беше елементарен, защото нито един от двамата претенденти не е задоволително харесван.

" Резултатите от довечера съставляват сами по себе си гръмка победа ", съобщи Марин Льо Пен след края на изборния ден.

Балотажът бе повтаряне на дуела сред двамата отпреди 5 години, който бе извоюван от Макрон с 66 против 34%.

Двамата противници влязоха в битка в последните дни от предизборната акция, в това число и в сряда, когато участваха в ефирен спор лице в лице. Макрон съобщи, че заемът, който партията на Льо Пен е получила през 2014 година от чешко-руска банка, я прави несъответствуваща да работи с Москва на фона на нейната инвазия в Украйна. Той също по този начин съобщи, че проектите ѝ да забрани на мюсюлманките във Франция да носят забрадки на публични места ще провокират " революция " в страната, която има най-голямото мюсюлманско население в Западна Европа.

" Когато някой ви изяснява, че ислямът е равноценен на ислямизъм, равноценен на тероризъм, равноценен на проблем, това изрично са крайнодесни възгледи ", съобщи Макрон в петък по радио " Франс ентер ".



Макрон възнамерява да усили минималната пенсионна възраст от 62 на 65 години. " Не желая да усилвам налозите ни, не желая да усилвам дълга ни, желая дори да стартираме да го изплащаме през идващите пет години ", сподели Макрон по време на дебата. " Затова желая да работим повече. " Убеденият еврофил ще продължи да упорства за развиването на по този начин наречената от него " стратегическа автономност " на Европа в региона на защитата, технологиите, селското стопанство и енергетиката и ще понижи зависимостта на блока от други сили. Макрон се стреми да преориентира Европейски Съюз към по-протекционистична позиция, като блокира някои покупко-продажби за свободна търговия с други блокове като южноамериканския Меркосур и сътвори механизъм, който ускорява контрола върху придобиванията от чужбина на стратегически компании от Европейски Съюз.

В положително настоение и с възприятие за комизъм, Еманюел Макрон гласоподава в северното френско градче Льо Туке, където го чакаха аплодисментите на последователи.

Своето право на глас упражни и Марин Льо Пен. И до момента в който след първия тур крайнодясната националистка беше напълно близо да Макрон, през днешния ден анализаторите дават преднина от повече от 10% за президента.

За доста французи изборът несъмнено не е елементарен. Между страха от вдишване на властта от Льо Пен и недоволството в редица сфери от ръководството на Макрон, част от французите отидоха до урните, само че не избраха нито един претендент, като знак на митинг.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР