Президентът на Франция Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на

Президентът на Франция Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на ...

Байдън ще разговаря днес с Макрон за пръв път, откакто е президент


Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на ще разговаря тази вечер по телефона с американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в - за пръв път, откакто последният встъпи в длъжност. Това съобщи канцеларията на френския държавен глава, предаде Франс прес.

Разговорът се очаква да стане възможност "да установим, че основните неща остават непроменени - нещата от една споделена история, заради които сме най-старият съюзник на САЩ (...) и да заявим, че ще бъдем и занапред съюзникът, който заслужава доверие и е на разположение, за да действа рабо до рамо с тях", изтъкнаха от Елисейския дворец.

Предвижда се също "да бъдат очертани съвсем конкретно основните вектори на един дневен ред за близките месеци - за климата, разпределението на ваксините в света, реформата в световното управление на здравеопазването и търговията".

Вашингтон се присъедини отново към в Парижкото споразумение за климата и в Световната здравна организация - сигнал, че се завръща в многостранните институции след четири години подчертано отсъствие.

Френският президентски офис изтъква също значението, придавано от Макрон на "целия въпрос за европейския суверенитет и стратегическа автономия, за бъдещето на НАТО, но и волята му за успех в името на Африка и съвместно с нея", съобщи БТА.

Макрон и Байдън разговаряха на 10 ноември, дни след президентските избори. Тогава Байдън заяви, че би желал "отново да внесе динамика в двустранните и трансатлантическите отношения, по-специално чрез НАТО и ЕС", често пренебрегвани от Доналд Тръмп, напомня АФП.

Според Елисейския дворец Макрон е първият лидер на страна от ЕС, на когото се обажда Байдън, откакто е в Белия дом, което бележи "желание за сътрудничество между двамата президенти, след като екипите им вече са установили добри контакти".

Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на има желание освен това "да изгради обновен диалог" между ЕС и САЩ, подчертава канцеларията му. "Целта е да имаме много откровен диалог", без "да отричаме разногласията, по-специално по дигиталните въпроси и по търговските въпроси", се казва в съобщението.

Дошъл на власт през 2017 г., Макрон никога не се е срещал с Байдън, който бе вицепрезидент на Барак Обама от 2009 до 2017 г., допълва АФП.

Източник: novini.bg