Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обрисува доста позитивна

...
Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обрисува доста позитивна
Коментари Харесай

Марио Драги е оптимист за икономиката на еврозоната, но настоява, че все още е необходима подкрепата на ЕЦБ



Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обрисува много положителна картина за положението на стопанската система на еврозоната, само че в това време загатна, че ЕЦБ няма да бърза със стартирането на цикъл на стягане (повишаване) на лихвените ставки, оповестява " Уолстрийт Джърнъл ".

Говорейки по време на 27-ия Европейски банков конгрес във Франкфурт, Драги сподели, че икономическият напредък се уголемява в целия валутен блок и стартира от ден на ден " да се самоподхранва ", защото повишението на заетостта усилва персоналното ползване и вложения. Еврозоната се намира по средата на солидна икономическа агресия и ние имаме все по-голяма убеденост, че възобновяване е мощно и че положителният прогресивен подтик ще продължи и в бъдеще, означи централният банкер.

Той обаче акцентира, че оказваната от ЕЦБ поддръжка е към момента нужна, защото инфлацията в района продължава да бъде прекомерно слаба.

Заетостта в еврозоната доближи най-високото си равнище, реализирано в миналото. Но до момента в който ние сме уверени в икономическото възобновяване, към момента се нуждаем от толерантен и резистентен метод във връзка с нашата парична политика, уточни шефът на ЕЦБ.

През предишния месец ЕЦБ разгласи деликатно " пренастройване " на широкообхватните ограничения за стимулиране, разширявайки действието на програмата си за изкупуване на облигации, известно като " количествени удобства " до септември 2018-а година, само че при понижен на половина ритъм на месечните покупки до 30 милиарда евро в действие от началото на идната година. Решението да се понижи размера на програмата докара до слаби безредици на финансовите пазари, защото вложителите се концентрираха най-много върху увеличение на продължителността на програмата, което въздейства механично и на времето на предстоящото първо повишение на рекордни ниските лихви ставки, добави Драги.

Въпреки, че се виждат признаци, че инфлацията се движи устойчиво над доста ниските равнища от последните години, нейният прогрес към целевото равнище от малко под 2% остава повърхностен и непълен, уточни в речта си шефът на ЕЦБ. Според него слабостта на инфлацията може би се дължи на ниските ѝ нива в предишното и на огромният брой служащи, намиращи се  на ръба на трудовия пазар, като и двата фактора натежават върху растежа на заплатите. Той обаче добави, че тези две въздействие върху инфлацията евентуално ще избледнеят.

Осигуряването на ценова непоклатимост е причина, че стопанската система може да се развива по уравновесен път, който може да бъде резистентен в дълготраен проект. Това е и водещият принцип на всички наши решения в региона на паричната политика, съобщи Драги и още веднъж удостовери, че в случай че належащо, може да има удължение на програмата за " количествени удобства " след септември 2018-а година.

Президентът на ЕЦБ също по този начин отхвърли рецензиите, че стимулиращите политики на банката вредят на облагите на комерсиалните банки или пък, че те заплашват стабилността на финансовия бранш. Изследванията на ЕЦБ откриват малко доказателства, че нашата парична политика понастоящем вреди на банките. Нетните доходи от лихви са останали много постоянни през последните две години макар ниските лихвени ставки, уточни Марио Драги.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР