Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард смята за малко

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард смята за малко
Коментари Харесай

Лагард не очаква повишение на лихвите в Европа догодина

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард счита за малко евентуално покачването на лихвите на Стария континент следващата година. Но съобщи, че е подготвена да работи бързо за справяне с нараснала инфлация, в случай че това се окаже належащо, написа Bloomberg.

" Когато изискванията, сложени в прогнозите и задачите ни, бъдат покрити, няма да се колебаем преди да действаме ", сподели тя пред Reuters.

Коментарът ѝ идва дни след публикуването на данните за инфлацията, които демонстрираха, че цените са се повишили с 4,9 % през ноември — най-бързия ритъм в историята на общата валута. В Германия растежът е 6 %.

Той идва и след изненадващо ястребовите думи на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл, който по-рано тази седмица съобщи, че думата " преходна " към този момент не би трябвало да се употребява за разказване на обстановката с инфлацията.

В петък Лагард обаче съобщи, че актуалното покачване на цените е краткотрайно и добави, че сравнението сред Европа и Съединените американски щати е неуместно. Инфлацията в Стария континент ще стартира да се забавя следващата година, когато въздействието от понижените данъчни ставки в Германия отпадне, а цените на силата спрат да порастват, сподели тя.

Всички гледат към идната среща на ЕЦБ на 16 декември, на която ще се вземе решение за бъдещето на стимулиращите ограничения, както и ще бъдат показани обновени прогнози за икономическия напредък и инфлацията.

Очаква се в края на март 2022 година да бъде спряна главната стратегия на стойонст €1,85 трлн., която поддържа пазара на дълг. Въпросът е какво ще се случи с другата стратегия. Лагард към този момент отхвърля коментар поради несигурността към новия вид на ковид.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР