Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард подкрепя въвеждането на

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард подкрепя въвеждането на
Коментари Харесай

Кристин Лагард подкрепя въвеждането на цифрово евро

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард поддържа въвеждането на цифрово евро. В публикация за френското месечно списание, издавано от Асоциацията на някогашните възпитаници на Националното учебно заведение по администрация, Лагард написа:  " Дигиталното евро ще добави паричните средства и ще подсигурява, че потребителите не престават да имат безграничен достъп до парите на централната банка във форма, която дава отговор на техните еволюиращи потребности от цифрови заплащания ". 

Според Лагард, цифровото евро може да играе значима роля в избрани бъдещи сюжети - да вземем за пример, при положение на спад при потреблението на пари в брой или за попречване на потреблението на задгранични цифрови валути в Eврозоната. 

" Въвеждането на цифрово евро може да е належащо, с цел да се получи достъп до парите на централната банка, както и да се подсигурява паричен суверенитет ", написа Лагард. 

Управителят на ЕЦБ има смесени усеща по отношение на появяването на по този начин наречените " постоянни криптовалути " (stablecoins) - частни цифрови валути, подкрепени от действителни държавни валути. От една страна, те биха могли да подтикват нововъведения в платежните услуги, само че въпреки това, в случай че се употребяват по-широко, те биха могли да застрашат финансовата непоклатимост и паричния суверенитет. 

" Властите би трябвало да претеглят изгодите и рисковете от нововъведенията в платежните услуги и да подсигуряват преди всичко, че заплащанията в цифров режим могат да бъдат обработвани дейно, несъмнено и приобщаващо ", споделя Лагард. 

ЕЦБ стартира социална консултация за цифровото евро. Резултатите би трябвало да бъдат оповестени незабавно откакто централната банка направи оценка на тези съвещания. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР