Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард не е много

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард не е много
Коментари Харесай

Лагард: Няма да има нова криза на еврото

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард не е доста обезпокоена от вероятността пандемията от ковид да възобнови страховете за разпадането на еврозоната.

“Не съм доста притеснена”, макар че “политиците ще би трябвало да продължат да наблюдават” възходящите равнища на дълга в еврозоната, до момента в който държавните управления вземат заем, с цел да смекчат резултатите на ковид, сподели Лагард във видео, адресирано до младежите в еврозоната.

Докладът на ЕЦБ за финансовата непоклатимост, който се разгласява два пъти годишно, предизвестява, че възходящият дълг може да усили усещанията за „ риск от деномизация “ – заплахата някои страни да се откажат от еврото или общата валута да се срине изцяло.

Лагард призна, че „ някои страни ще бъдат по-засегнати от други “, само че тя отговори с твърдо „ не “, когато беше запитана дали пандемията може да възобнови заплахата от раздробяване на еврозоната.

“Всички страни по света трябваше да усилят дълга си”, което беше “правилното нещо”, сподели някогашният френски финансов министър и шеф на МВФ.

Тя означи, че исторически ниските лихви понастоящем вършат разноските за обслужване на дълга “забележително ниски”.

“Това, за което ще се изразходват, е това, което в действителност е от значение”, сподели Лагард. Тя акцентира, че вложенията, които ще трансформират нашите стопански системи към цифровизация, продуктивност и битка с климатичните промени, ще се изплатят в дълготраен проект.

Лагард предвижда, че стопанската система на еврозоната ще се свие сред 8% и 12% през 2020 година Старият мек сюжет от 5% спад, който е обсъждан през април, към този момент е стар, добави тя.

“Вероятно ще бъдем някъде сред междинния и тежкия сценарий”, посочи тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР