Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард похвали гръцката

...
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард похвали гръцката
Коментари Харесай

Лагард: Гърция е пример за цялата еврозона

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард похвали гръцката стопанска система, нейното възобновяване, както и устойчивостта на гърците след дълговата рецесия, почнала преди повече от 10 години, заяви гръцката организация АНА-МПА.

Кристина Лагард характеризира Гърция като образец, който може да послужи като ентусиазъм за всички.

„ Народът на Гърция измина дълъг път. […] И по този път е реализирано доста. Както всички знаем, рецесията, която избухна през 2009 година, и програмата от фискални регулации и структурни промени, които тя наложи – имаха извънредно висока цена “, съобщи Лагард в Атина по време на двудневно си посещаване за съвещанието на борда на ЕЦБ.

Президентът на ЕЦБ означи, че през тези години стопанската система на Гърция наложително се е свивала доста заради фискалните регулации, като коронавирус пандемията е довела до в допълнение стесняване от 9 % в гръцката стопанска система през 2020 година

Въпреки това устойчивостта на страната е забележителна, сподели тя и добави, че с помощта на усилената работа за повишение на гъвкавостта на стопанската система, Гърция е постигнала впечатляващо завръщане след пандемията и брутният вътрешен артикул на глава от популацията в този момент е с 10 % над равнището отпреди нея.

„ Не единствено стопанската система е устойчива – това е гръцкият народ “, означи Лагард.

На двудневното съвещание, чийто хазаин е Гръцката централна банка, участват шефовете на националните банки от еврозоната и шестима членове на изпълнителния комитет на ЕЦБ, с цел да вземат решение по отношение на паричната политика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР