Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард похвали гръцката

...
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард похвали гръцката
Коментари Харесай

Президентът на ЕЦБ даде за пример Гърция за цялата еврозона

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард похвали гръцката стопанска система, нейното възобновяване, както и устойчивостта на гърците след дълговата рецесия, почнала преди повече от 10 години, заяви гръцката организация АНА-МПА.

Кристина Лагард характеризира Гърция като образец, който може да послужи като ентусиазъм за всички.

„ Народът на Гърция измина дълъг път. И по този път е реализирано доста. Както всички знаем, рецесията, която избухна през 2009 година, и програмата от фискални регулации и структурни промени, които тя наложи – имаха извънредно висока цена “, съобщи Лагард в Атина по време на двудневно си посещаване за съвещанието на борда на ЕЦБ.

Президентът на ЕЦБ означи, че през тези години стопанската система на Гърция наложително се е свивала доста заради фискалните регулации, като коронавирус пандемията е довела до в допълнение стесняване от 9 % в гръцката стопанска система през 2020 година

Въпреки това устойчивостта на страната е забележителна, сподели тя и добави, че с помощта на усилената работа за повишение на гъвкавостта на стопанската система, Гърция е постигнала впечатляващо завръщане след пандемията и брутният вътрешен артикул на глава от популацията в този момент е с 10 % над равнището отпреди нея.

„ Не единствено стопанската система е устойчива – това е гръцкият народ “, означи Лагард.

На двудневното съвещание, чийто хазаин е Гръцката централна банка, участват шефовете на националните банки от еврозоната и шестима членове на изпълнителния комитет на ЕЦБ, с цел да вземат решение по отношение на паричната политика. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР