Президентът на Еврогрупата Марио Сентено обеща, че европейският отговор няма

...
Президентът на Еврогрупата Марио Сентено обеща, че европейският отговор няма
Коментари Харесай

Финансовите министри на ЕС решават как да ползват 410 млрд. евро фонд за кризата

Президентът на Еврогрупата Марио Сентено даде обещание, че " европейският отговор няма да има заложени предели и ще покаже доста взаимност ".

[ЕС] Европейските финансови министри през днешния ден ще вземат решение дали и по какъв начин да включат Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) в пакета ограничения за подкрепяне на страните-членки, наранени от епидемията. Това ще е съществена тематика на днешната среща на Еврогрупата, която по принцип включва представителите на еврозоната, само че в този момент форматът да е уголемен и включва и министри от членките, които не употребяват единната валута.

По принцип ЕСМ беше умислен като избавителен фонд посред дълговата рецесия на еврозоната и в капитала му вземат участие единствено нейните членки. В последните седмици има апели на специалисти поради изключителните условия механизмът да се отвори и по-широко, което може да даде достъп и на страни като България до него. ЕСМ има оптимален потенциал да отпуска заеми до 500 милиарда евро, само че от него са употребявани към 90 милиарда евро.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проблемите за изчисване

Всеобщите упования са да се стигне до решение за потребление на средствата, като е въпрос на изчистване на детайлите по какъв начин. Един от главните проблеми е, че ЕСМ е умислен като инструмент за асиметрични шокове - проблеми в една или няколко страни, а не за рецесия обхващаща цялата еврозона. Затова и дебатът е дали и до каква степен могат да се употребяват актуалните принадлежности разполагаем на фонда или да се измислят нови.

Миналата седмица вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис изясни пред Reuters, че се работи по другите варианти. Според него поради рестриктивните мерки за размер на обособените налични принадлежности е значимо да има нов специфичен инструмент отдаден на пандемията. " Той би могъл да отблокира използването на програмата за Outright Monetary Transactions (диртектни покупки на ДЦК на съответна държава) на ЕЦБ, която може да купува облигации в неограничени количества, в случай че е належащо ", изяснява Домбровскис.

По принцип обаче и актуалният боеприпас на ЕСМ дава много варианти. Досега механизмът е употребявал програмата си да поддържа страни-членки, които са с отсечен достъп до пазарите, като в подмяна на поддръжката те би трябвало да подхващат макроикономически промени. Но също така ЕСМ има опция да изкупува и без условия ДЦК и то освен на вторичния, а и на първичния пазар. Именно последното е и разновидността да се отключи опцията на ЕЦБ да ползва въпросните безгранични OMT като се заобиколи възбраната централната банка непосредствено да печата пари и да поддържа - ЕСМ изкупува ДЦК на първичния пазар, а след това ЕЦБ от него.

В кутията на механизма има още и варианти за защитни кредитни линии, а също и принадлежности за индиректна или директна капитализация на банки. Затова и евентуално ще има мощни гласове да не се прибягва към непотребен инженеринг, а да се ползват наличните механизми за поддръжка.

Достъп, условности, финансиране

Друг основен въпрос ще е кои страни да получат поддръжка. От една страна е разумно ресурсът да се канализира към най-уязвимите и с най-вече на брой случаи на вируса и жертви, където и здравната система е най-претоварена. В Брюксел обаче опасението е, че селективната помощ може да се схване като стигма от пазарите и това в допълнение да утежни икономическото състояние в тези страни. Затова и е евентуално стратегиите да са ориентирани или най-малко необятно отворени към всички.

Също по този начин ще е основно дали парите от ЕСМ ще са обвързани с съответни условия. Досега отпусканите от механизма стратегии за Гърция, Кипър, Португалия и Ирландия бяха такива. Сега обаче Италия упорства да няма задължения - ненапълно това е и подбудено от вътрешнополитически аргументи.

Самият ЕСМ, който има импортиран капитал едвам към 80 милиарда евро, би трябвало да набере средства за тези интервенции от пазарите. По създание това отваря и друга тематика - за страховете на страни като Германия, Холандия и Финландия да се емитира общ европейски дълг. Вероятно те ще упорстват това да са характерни " коронаоблигации " и да има гаранции, че те се употребяват единствено за оправянето с COVID-19 и се емитират единствено поради изключителното състояние. Гуверньорът на португалската централна банка намерено се разгласи даже за " коронаоблигации " на равнище Европейски Съюз, вместо с ходатайство на механизма.

А за страните отвън еврозоната като България естествено ще е основна и още една тематика - дали през ЕСМ или по някакъв различен механизъм и те при потребност ще могат да получат поддръжка. По план избавителният фонд е основан за рамките на еврозоната и страните взели участие в капитала му са единствено нейните членки. Затова и допускането до неговите средства на страните, които не употребяват еврото, не би се възприело като заслужено. Същевременно поради изключителната обстановка е допустимо да се стигне и до някаква форма, под която да бъдат подкрепени и те.

След вчерашното съвещание на Екофин ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено е споделил, представен от Euractive, че " европейският отговор няма да има заложени предели и ще покаже доста взаимност ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР