Президентът на ЕЦБ посочи, че банката е все по-уверена, че

...
Президентът на ЕЦБ посочи, че банката е все по-уверена, че
Коментари Харесай

Марио Драги от ЕЦБ потвърди, че по-скъпото евро е източник на несигурност по отношение на инфлационните перспективи



Президентът на ЕЦБ уточни, че банката е все по-уверена, че инфлацията в еврозоната ще се върне към целевото равнище от малко под 2 на 100, допълвайки че за това е нужно самообладание, само че в това време той още веднъж означи, че неотдавнашната волатилност на валутните пазари и повишаването на еврото съставлява източник на неустановеност, който изисква да бъде наблюдаван деликатно.

Като цяло ние ставаме все по-уверени, че инфлацията в последна сметка ще доближи равнища, съответстващи на нашата инфлационна цел, само че също по този начин знаем, че към момента е нужна доста висока степен на стимулираща парична и лихвена политика, с цел да се реализира този развой на повишение на инфлацията, съобщи Драги пред Европейската Парламентарна комисия по стопански въпроси.

Шефът на ЕЦБ уточни, че икономическата агресия в еврозоната е постоянна и на необятна основа, като вървящото възобновяване е задвижвано от вътрешни сили и от подобряващия се трудов пазар.
Той обаче добави, че към момента виждаме някои несигурности във връзка с средносрочната инфлационна вероятност, най-много заради обстоятелството, че неотдавнашната неустойчивост на обменния курс на еврото е източник на неустановеност, който изисква мониторинг.
Според него ЕЦБ се приготвя да пренастрои актуалната си парична политика, която включва програмата за месечни покупки на еврооблигации за 60 милиарда евро. Преди време (след последното съвещание на ЕЦБ) Марио Драги алармира, че банката евентуално ще анонсира промени в програмата, известна като " количествени удобства ", на идващото съвещание в края на октомври предвид на обстоятелството, че по проект тя би трябвало да завърши през месец декември.

Днешното негово изявление обаче като че ли акцентира предпазливостта на централната банка с приближаване на най-голямото ѝ политическо решение от години насам.

Стартирала преди две години и половина схемата за изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ в размер на 2,3 трилиона евро способства за намаление на разноските по заемите и оказа помощ за съживяването на потребителските разходи и за икономическия напредък в еврозоната, допринасяйки за разкриването на над 7 милиона нови работни места спрямо най-лошите дни по време на дълговата рецесия в района.

Въпреки това инфлацията остава много по-ниска от целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2 на 100, затруднявайки взимането на това значимо решение за последователно отдръпване от стимулиращите парични политики.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР