Президентът на ЕЦБ Марио Драги Още по темата Скъпото евро

...
Президентът на ЕЦБ Марио Драги Още по темата Скъпото евро
Коментари Харесай

ЕЦБ няма да променя политиката си въпреки притесненията за растежа

Президентът на ЕЦБ Марио Драги

Още по тематиката
Скъпото евро може да подкопае резултатите на фирмите в Европа

С настъпването на вълната от финансови доклади единната валута е най-сериозната спънка за европейските корпорации
25 апр 2018 Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да промени паричната си политика макар новите данни, които демонстрират, че растежът на еврозоната ще се забави, написа Financial Times. ЕЦБ ще съблюдава обещанието си да продължи да изкупува облигации за 30 милиарда евро всеки месец най-малко до края на септември тази година. Представителите на банката също по този начин потвърдиха, че рекордно ниските лихвени проценти ще останат непроменени " дълго след края на програмата за изкупуване на облигации ". Така политиката на ЕЦБ ще се разграничава още повече от тази, водена от американския Федерален запас, който покачва трета поредна година лихвите, и Bank of England, която се чака да направи това през май.

Очакванията на вложителите са, че ЕЦБ ще завърши изкупуването на облигации по-късно през тази година, преди да стартира да подвига лихвите през 2019 година В момента банката изкупува облигации за 30 милиарда евро всеки месец, до момента в който в най-интензивния интервал на програмата парите бяха по 80 милиарда евро месечно. От началото на програмата централната банка е напечатала 2.4 трлн. евро.

Притеснения към растежа

По-слабите стопански данни от първото тримесечие карат някои анализатори да считат, че повдигането на лихвите ще пристигна даже по-късно. Президентът на ЕЦБ Марио Драги изглеждаше в положително въодушевление по време на конференцията след съвещанието на управителния съвет на банката, само че все пак разяснява, че икономическите данни от първите месеци на годината са в полезрението на управлението.

" Не ме разбирайте неправилно, тормозим се за последните развития. Не одобряваме всичко това с равнодушие ", сподели той. И добави, че стопанската система на еврозоната, наподобява, ще се забави към по-умерен напредък след мощната 2017 година Драги се изрече оптимистично по отношение на инфлацията във валутния съюз, като съгласно него задачата от 2% в средносрочен проект или ще бъде изпълнена, или ще бъде задоволително близо. Въпреки че Драги призна, че има признаци на " оттегляне " на стопанската система, като цяло съгласно него растежът се чака да остане постоянен и широкообхватен, написа Reuters.

" Рисковете пред растежа в еврозоната са като цяло уравновесени, само че рисковете във връзка с световните фактори, в това число опасността от нараснал протекционизъм, стават все по-важни ", съобщи ръководителят на институцията. Според него едно нещо е несъмнено: комерсиалните спорове биха засегнали доверието, което от своя страна може да забави икономическия напредък и тези опасения се усилват през последните седмици.

Анализатори и вложители се тормозят, че ЕЦБ продължава да се бави с приключването на ограниченията за справяне с рецесията. Някои от тях считат, че в случай че политиката на ЕЦБ не се промени, банката ще има малко останали ограничения, ако се стигне до ново закъснение на стопанската система. За образец вложителите дават Фед и Bank of England, които от дълго време стопираха стратегиите си за изкупуване на облигации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР