Президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви национално извънредно положение заради

...
Президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви национално извънредно положение заради
Коментари Харесай

Еквадор обяви извънредно положение след убийството на кандидата за президент

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо разгласи национално изключително състояние поради убийството на претендента за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио.

" Обявявам изключително състояние за 60 дни. Оттук нататък въоръжените сили са мобилизирани на цялата територия, с цел да подсигуряваме сигурността на жителите, спокойствието на страната, свободни и демократични избори ", сподели президентът Гилермо Ласо.

Освен това Ласо подписа декрет за тридневен народен печал.

Вилависенсио беше погубен след предизборно събитие, което се организира в сряда вечерта в столицата на Еквадор. Най-малко девет души са ранени. Според Генералната прокуратура един от обвинените за нападението е бил смъртоносно ранен по време на престрелката.

На 20 август в Еквадор ще се проведат предварителни президентски и парламентарни избори. В социологическите изследвания десноцентристът Вилависенсио е на четвърто или пето място по известност.

Държавният глава Гилермо Ласо свика избори през май тази година, с цел да разпусне Народното събрание. Според президента той е подхванал тази стъпка, тъй като депутатите не разрешават на държавното управление да прави промени. Ласо, чийто мандат трябваше да изтече през 2025 година, разгласи, че няма да се кандидатира на изборите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР