Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси каза в сряда, че

...
Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси каза в сряда, че
Коментари Харесай

Египет: Отказваме разселването на палестинци в Синай

Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси сподели в сряда, че милионите египтяни ще отхвърлят насилственото разселване на палестинци в Синай, добавяйки, че всеки сходен ход ще трансформира полуострова в база за офанзиви против Израел.

Ивицата Газа на процедура е под израелски надзор и вместо това палестинците могат да бъдат преместени в израелската пустиня Негев, " до момента в който се оправят с екстремистите ", сподели Сиси на взаимна конференция в Кайро с немския канцлер Олаф Шолц.

Границата сред египетския Синайски полуостров и линията Газа е мястото на единственото прекосяване от палестинската територия, която не се управлява от Израел.

Безпрецедентното бомбардиране и блокада на Газа от Израел, ориентирани към бойците на Хамас, които управляват линията, породи опасения, че нейните 2,3 милиона поданици могат да бъдат принудени да се насочат на юг към Синай.

" Това, което се случва в този момент в Газа, е опит да бъдат принудени цивилни поданици да одобряват бежанци и мигранти в Египет, което не би трябвало да се приема ", сподели Сиси.

" Египет отхвърля всеки опит за разрешаване на палестинския въпрос с военни средства или посредством наложително изселване на палестинци от тяхната земя, което би станало за сметка на страните от района ", сподели той.

Сиси сподели, че египетският народ ще " излезе и ще стачкува с милиони... в случай че бъде свикан да го направи " против всяко изселване на жителите на Газа към Синай.

Позовавайки се на египетската позиция, служителят на Хамас Осама Хамдан прикани " за сближение към тази позиция и поддръжката ѝ на национално и арабско публично равнище, тъй като това съставлява същинска отбрана за нашия палестински народ " на конференция в Бейрут.

Египет се притеснява от несигурността покрай границата си с Газа в североизточната част на Синай, където се изправи пред ислямистки протест преди десетилетие.

Всяко прекачване на палестинци в Синай би означавало, " че ние преместваме концепцията за опозиция, за борба от линията Газа към Синай и по този начин Синай ще стане база за започване на интервенции против Израел ", сподели Сиси.

Йордания, която граничи с окупирания от Израел Западен бряг и пое множеството от палестинците, избягали или прогонени от домовете си след основаването на страната Израел, също предизвести палестинците да не бъдат принудени да изоставен земята си.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР