Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси официално обяви, че

...
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси официално обяви, че
Коментари Харесай

Президентът на Египет ще се кандидатира за трети мандат

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси публично разгласи, че ще се кандидатира за трети мандат, заяви в. " Ал Ахрам ". Държавният глава заяви за решението си в края на тридневна конференция, отдадена на достиженията на ръководството, която се организира в новата административна столица. 

Ас Сиси беше определен през 2014 година след свалянето на президента Мохамед Морси и " Мюсюлмански братя " и избран отново през 2018 година. Поправки в конституцията, признати през 2019 година, му дават опция да се кандидатира за трети шестгодишен мандат до 2030 година.

Срокът за регистрация на претендентите е от 5 до 14 октомври. Изборите ще се проведат на 10, 11 и 12 декември в Египет и на 1, 2 и 3 декември в чужбина. Резултатите се чака да бъдат оповестени на 18 декември. 

Ако се стигне до балотаж, датите за провеждането му ще бъдат 8, 9 и 10 януари 2024 година  в страната и 5, 6 и 7 януари в чужбина. В този случай резултатите би трябвало да станат ясни на 16 януари. 

Седем политически фигури са декларирали желанието си да се включат в конкуренцията.Това са водачът на партията Уафд Абдел-Санад Ямама, някогашният народен представител и член на висшия съвет на партията Уафд Фуад Бадрауи, водачът на Народната републиканска партия Хазем Омар, ръководителят на Демократическата партия на мира Ахмед ал Фадали, някогашният народен представител Ахмед Тантауи, прочут с опозиционните си възгледи, и водачите на демократичната партия Достур Гамила Исмаил и на лявата Египетската социалдемократическа партия Фарид Захран, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР