Президентът на Доминиканската република заплашва да затвори границата с Хаити заради спора за канала

...
Президентът на Доминиканската република обяви замразяване на новите визи за
Коментари Харесай

Президентът на Доминиканската република обяви замразяване на новите визи за хаитяни и заплаши да затвори границата между двете страни, тъй като напрежението нараства около спорен канал.

Президентът Луис Абинадер издаде заповедта в понеделник, позовавайки се на строителните работи по канал в Хаити, който според доминиканските служители ще отклони водата от река Масакър, която тече в двете страни.

„Ако конфликтът не бъде разрешен преди четвъртък, [длъжностните лица] напълно ще затворят границата за въздушна, морска и сухопътна търговия“, се казва в изявление на правителството.

Съобщението е най-новата глава в дългата история на търкания между двете страни, които споделят един и същи остров Испаньола, но са разделени от етнически, езикови и културни разделения.


В необичайно усложнение остава неясно кой е разрешил работата по канала в Хаити.

Правителството на Доминиканската република заяви, че вярва, че гражданите на Хаити действат едностранно, за да построят водния път, без одобрението на техните местни власти.

В изявлението от понеделник доминиканското правителство формулира ситуацията като индикация за нестабилността от другата страна на границата.

„Правителството на Хаити многократно е признавало, че няма капацитета да разрешава вътрешни конфликти поради загубата на монопола на хаитянската държава върху силата поради престъпни организации“, се казва в него.

През последните години в Хаити наистина се наблюдава скок в груповото насилие, особено след убийството на президента Жовенел Мойс през 2021 г. През последните години не са провеждани федерални избори, което допринася за вакуума на властта, който престъпните организации са заели предимство на.

Миналия декември ООН изчисли, че най-малко 60 процента от столицата на Хаити Порт-о-Пренс е попаднала под контрола на банди.


Произтичащото насилие принуди десетки хиляди хаитяни да напуснат домовете си, като някои търсят безопасност отвъд границата в Доминиканската република, друг източник на напрежение между двете страни.

Абинадер засили усилията за ограничаване на имиграцията, включително чрез изграждането на гранична бариера между двете страни. Той също така засили усилията за депортиране.

Уилям Шарпантие, координатор на MENAMIRD, национална кръгла маса за мигранти и бежанци в Доминиканската република, каза пред Al Jazeera, че 20 000 души са били експулсирани за период от девет дни миналата година.

Някои, каза той, дори не са били хаитяни, а са по-скоро доминикански граждани, набелязани заради цвета на кожата им. Хаити е предимно чернокожа страна, докато мнозинството от доминиканците се идентифицират като смесена раса.

„Тези депортации доведоха до разделяне на семейства. Хората с валидни документи бяха депортирани, хората, родени тук в Доминиканската република, бяха депортирани“, каза Шарпантие. „Това не са депортации. Това е преследване, основано на раса.“


Експертите предупреждават, че ако Доминиканската република изпълни заплахата от понеделник да затвори напълно границата, това може да има опустошително въздействие върху вече бедния Хаити, който разчита в голяма степен на внос от своя съсед.

Ходът може дори да навреди на икономиката на Доминикана. Хаити служи като третият по големина търговски партньор на страната и неформалната търговия през границата също води до милиони долари печалба.

Проучване на Централната банка на Доминиканската република изчислява, че през 2017 г. неофициалната търговия възлиза на приблизително 430 милиона долара в търговията. От тази цифра 330 милиона долара са били износ за Хаити.

Миналата седмица Абинадер нареди да бъде затворен жизнено важен прелез близо до град Даджабон след доклади за изкопни работи по канала, за които доминиканските власти се опасяват, че могат да навредят на земеделската земя и околната среда.

Правителството каза, че ще търси преговори с Хаити за намиране на „окончателно решение“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР