Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви в неделя, че отменя

...
Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви в неделя, че отменя
Коментари Харесай

Отменят извънредното положение в Чили

Президентът на Чили Себастиан Пинера разгласи в неделя, че анулира изключителното състояние, което продължи повече от седмица, на фона на всеобщите митинги. Въпреки това демонстрациите продължиха, оповестява AFP, представена от БГНЕС.
Решението беше взето единствено два дни откакто над един милион души излязоха по улиците на страната с искане за стопански и политически промени. Властите постановиха изключителното състояние и комендантския час предишния уикенд, откакто Чили беше разтресен от най-тежките си цивилен безредици от десетилетия.
Демонстрациите, които започнаха като студентски митинг против скромното нарастване на цената на билета за метрото, бързо излязоха отвън надзор и даже взеха жертви.
В известие в формалния акаунт на президентството в Twitter се споделя, че изключителното състояние, при което 20 000 бойци и полиция са били мобилизирани по улиците, ще завърши " във всички райони и градове, където е било наложено ". Тази мярка идва ден, откакто Пинера съобщи, че „ е помолил всички министри да подадат оставка, с цел да бъде формирано ново държавно управление “.
Въпреки ограниченията, демонстрациите продължиха и в неделя, а хиляди хора се насочиха към седалището на Конгреса във Валпараисо, на 120 километра западно от столицата Сантяго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР