Президентът на Черна гора Мило Джуканович натовари Дритан Абазович, лидер

...
Президентът на Черна гора Мило Джуканович натовари Дритан Абазович, лидер
Коментари Харесай

Задава се прозападно управление в Черна гора

Президентът на Черна гора Мило Джуканович натовари Дритан Абазович, водач на Гражданското придвижване УРА, да сформира новото държавно управление, проправяйки път за определяне на прозападно ръководство в миг на безпокойства за отражението, което съветската инвазия в Украйна би могла да има в страната, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Дритан Абазович служеше като вицепремиер в предходния просръбски кабинет, само че по-късно инициира рухването от власт на държавното управление, аргументирайки се със зациклилия развой на евроинтеграция.

Предишното черногорско държавно управление падна след избор на съмнение в Народното събрание предишния месец. Това държавно управление беше формирано след изборите през август 2020 година, с които бе прекратено 30-годишното ръководство на Демократическата партия на социалистите (ДПС) на Мило Джуканович.

Президентът прикани Народното събрание да се събере допустимо най-скоро, с цел да гласоподава държавното управление и програмата му. Той изясни решението си да дефинира Абазович за министър-председател, като сподели, че той и политическите му съдружници са го убедили, че ще съумеят да обезпечат задоволителна парламентарна поддръжка за новия кабинет.

Номинацията пристигна след политически съвещания с парламентарни партии в Черна гора, в които не се включиха сръбскоориентираните обединения, които са и проруски.

Джуканович и неговата Движение за права и свободи доведоха Черна гора до самостоятелност през 2006 година, а през 2017 година причислиха страната към НАТО, устоявайки на съпротивата на обичайния съдружник Русия. Популярността на партията обаче последователно отслабна на фона на възходящи изказвания за корупция.

Джуканович, основен съдружник на Запада в напъните за противопоставяне на съветското въздействие на Балканите, съобщи през вчерашния ден, че е в полза на Черна гора да има ново държавно управление допустимо най-скоро, поради " спомагателните провокации за сигурността и политическите провокации от войната в Украйна и отражението й върху стабилността на нашия район ", както уточни той.

Абазович споделя, че ще образува държавно управление на малцинството с поддръжката в Народното събрание на депутатите от Движение за права и свободи на Джуканович. Просръбски групи се заканиха да провеждат митинги против сходно държавно управление.

Черногорците остават разединени сред поддръжката за прозападните политики и просръбския уклон. Десетки демонстрираха в поддръжка на Русия по-рано тази седмица във втория по величина град Никшич.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР