Президентът на Чехия Милош Земан прие в сряда оставката на

...
Президентът на Чехия Милош Земан прие в сряда оставката на
Коментари Харесай

Чешкият премиер подаде оставка и получи мандат за ново правителство

Президентът на Чехия Милош Земан одобри в сряда оставката на държавното управление на малцинството на премиера Андрей Бабиш, само че незабавно изиска от милиардера да стартира договаряния за образуване на нов кабинет, заяви Агенция Франс Прес.

Партията АНО на Бабиш получи 76 депутати в 200-местния парламент на изборите през октомври, само че не съумя да притегли съдружни сътрудници и преди седмица държавното управление му не получи избор на доверие в пленарна зала.

Президентът изиска от Бабиш държавното управление да работи, до момента в който бъде назначен нов кабинет. " Възлагам ви да преговаряте за сформиране на ново държавно управление и ви искам триумф ", добави Земан на взаимен брифинг с премиера в оставка

Земан, който на 26-27 януари се явява на балотаж за нов мандат, съобщи, че даже в да изгуби изборите, ще назначи Бабиш за министър-председател преди приключването на мандата му на 7 март.

Конституцията на страната позволява на президента два опита за образуване на държавно управление и назначение на министър-председател. На втория кръг от президентските избори в петък и събота Земан, който е подложен на критика, че се стреми към по-близки връзки с Русия и Китай, се изправя против проевропейски настроения някогашен началник на Чешката академия на науките Иржи Драхош.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР