Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва изрази желанието

...
Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва изрази желанието
Коментари Харесай

Президентът на Бразилия ще се бори срещу крайната десница

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва изрази желанието си да победи " новото страшилище " , което е " фанатичната последна десница ", освен в страната си, само че и в целия свят, заяви Агенция Франс Прес.

Левият някогашен профсъюзен деятел Лула пое поста при започване на този месец от извънредно десния някогашен президент Жаир Болсонаро, откакто победи своя яростен противник на изборите през октомври предходната година.

На 77-годишна възраст Лула извършва третия си президентски мандат , като преди този момент ръководеше най-голямата стопанска система в Латинска Америка в интервала 2003-2010 година
 Бразилия ускорява защитата на значими здания в столицата
Бразилия ускорява защитата на значими здания в столицата

След протестите

" Трябва да предизвикаме и да победим новото страшилище, което е появяването на една фанатична, гневна последна десница, която ненавижда всички, които не споделят техните мисли ", съобщи Лула пред ректорите на университетите в президентския замък в Бразилия.

Лула съобщи, че това е " освен бразилски проблем ", само че сподели, че в никакъв случай до момента не е виждал страната " обхваната от толкоз доста ненавист ".

Той съпостави въздействието на популисткия някогашен водач Болсонаро върху страната с това на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп - Болсонаро постоянно е именуван " тропическият Тръмп " - или с десните водачи в Унгария и Италия.

" Въпреки че победихме Болсонаро, към момента би трябвало да побеждаваме омразата, лъжите, дезинформацията, фанатиците, тъй като това общество би трябвало да се върне към цивилизоваността. "
 Бразилия проверява Болсонару за щурма на 8 януари
Бразилия проверява Болсонару за щурма на 8 януари

Цитира се видео, оповестено от Болсонару във Фейсбук два дни след протеста

На 8 януари, седмица след завръщането на Лула на поста, хиляди последователи на Болсонаро щурмуваха седалищата на властта в Бразилия, окупирайки президентския замък, Конгреса и Върховния съд, вандалствайки по фасадите и разбивайки офиси.

Оттогава до момента са задържани към 2000 души, а близо 1400 остават арестувани.

В изявление за телевизионния канал Globo News Лула уточни с пръст Болсонаро за хаоса.

Той съобщи, че първичното безмълвие на Болсонаро по въпроса и решението му да отлети за Маями тъкмо преди случилото се подсказва, че " той е знаел какво ще се случи и има доста общо с това ".

" Може би Болсонаро се е надявал да се върне в Бразилия след държавен прелом ".
 Лула да Силва упрекна Болсонару в проведен протест в Бразилия
Лула да Силва упрекна Болсонару в проведен протест в Бразилия

Има данни за подготовка, настоя новият президент

В сряда вечерта Лула съобщи, че ще одобри немския канцлер Олаф Шолц на 30 януари и ще се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън през февруари, с цел да обсъдят общ метод към крайната десница .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР