Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристигна на посещение в съюзника

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристигна на посещение в съюзника
Коментари Харесай

Телевизиите в Беларус показаха топлото посрещане на Лукашенко в Зимбабве - Свят

Президентът на Беларус Александър Лукашенко дойде на посещаване в съдружника на Русия - Зимбабве, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция. Беларуските медии демонстрираха фрагменти с възторженото посрещане на Лукашенко под звуците на мелодията от " Цар Лъв " и на фона на подхвърлян във въздуха плюшен крокодил. Целта на визитата в африканската страна е подсилване на икономическите и политическите връзки сред съдружниците на Москва.

????Бусы из цветов, африканские танцы и салют!
Как начался государственный визит в Зимбабве показываем за 95 секунд.
— Пул Первого (@pulpervogo)
Лукашенко бе посрещнат тържествено на летището " Робърт Мугабе " в столицата Хараре от президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва. На церемонията участваха и стотици поддръжници на ръководещата партия в африканската страна. Двамата водачи не направиха изказване пред медиите.

Според зимбабвийското външно министерство визитата цели усилване на съдействието в политическата, икономическата, минната, селскостопанската сфера, както и в региона на ръководство на рисковете, свързани с естествени бедствия.

Беларус даде на Зимбабве селскостопанско съоръжение като трактори, камиони и комбайни според договорка на стойност десетки милиона $, след аудиенция на президента на Зимбабве в Минск през 2019 година

Зимбабве, непосредствен съдружник на Москва в продължение на десетилетия, отхвърли да осъди съветския президент Владимир Путин поради неговата инвазия в Украйна, а вместо това избра да остане неутрална и да приканва за разговор. Подобна позиция възприеха и доста африкански страни. Беларус пък поддържа съветската инвазия в Украйна.

Лукашенко и Мнангагва нееднократно бяха упреквани от вътрешни съперници и от Запада, че употребяват арестите и други форми на тормоз, с цел да заглушат гласа на дисидентите и да се задържат на власт в страните си. Двамата отхвърлят тези изказвания.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР