Президентът на Беларус Александър Лукашенко чу повика на своите опоненти

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко чу повика на своите опоненти
Коментари Харесай

Вестник: Лукашенко продължи диалога с опозицията, използвайки палки

Президентът на Беларус Александър Лукашенко чу повика на своите съперници да стартира разговор с опозицията и го стартира. Е, в действителност, в следствения изолатор на беларуския Комитет за държавна сигурност, написа съветският в. "Комерсант ".

Разговорът в събота се проточи 4 часа и половина, само че не охлади протестния жар. В десетата, "юбилейна " неделя на дъждовните улици в Минск още веднъж излязоха голям брой хора, които бяха посрещнати с водни оръдия и зашеметяващи гранати, напомня изданието над двумесечните към този момент всеобщи демонстрации в Беларус против оповестеното от ЦИК преизбиране на Лукашенко на 9 август. Правозащитници оповестиха за над 500 задържани през вчерашния ден в страната.

"Целта на президента е да чуе мненията на всички ", декларирал във връзка диалога му с опозиционери Телеграм каналът "Пулът на първия ", непосредствен до беларуския водач. Но "Комерсант " назовава срещата "монолог на властта с опозицията ", защото оповестеният видеозапис показвал да приказва единствено Лукашенко. При това на диалога не участвали някои от "най-големите опозиционни нюзмейкъри " в страната като протестния водач Мария Колесникова и Сергей Тихановски, брачен партньор на някогашната кандидат-президентка Светлана Тихановска, живееща в заточение в Литва.

Със самия факт на договарянията в следствения изолатор Лукашенко призна участниците в срещата за политзатворници, разяснява опозиционерът Павел Латушко, представен по организация Интерфакс-Запад.

"Лукашенко бе заставен да седне на преговорната маса с хора, които самичък бе хвърлил зад решетките. В страната му всичко се пръска по шевовете: стопанската система се разрушава, банковата система също, топи се военната поддръжка, външната политика претърпя крушение, настъпи цялостна изолираност ", декларирал Латушко пред уеб страницата tut.by.

"Продължил разговора с опозицията, употребявайки палки, Лукашенко счита непременно да спре митингите в Беларус+, написа в материал за вчерашните демонстрации "Независимая газета ".

Вестникът цитира специалисти и локални наблюдаващи, разглеждащи визитата на президента в изолатора като единодушие за разговор, само че наложено от събитията. "Вождът, привикнал да се перчи с непреклонност, се озова в изключително обезверена обстановка. Независимо какво е желал да покаже, той сподели най-много, че е по-слаб отвсякога ", писал в Телеграм наблюдаващият Александър Класковски.

Според него тази аудиенция е "имитационен жест ", който Лукашенко "ще се помъчи да продаде и на Запада, и на Кремъл ", а по-късно ще стартира "обичайния за Минск пазарлък с политзатворниците: ние пускаме тези и тези, а вие вдигате глобите, отново стартирате да ни давате парички и т. н. ". Беларуски протестни водачи също призовали да не се има вяра на Лукашенко.

Срещата на Лукашенко с политици, задържани по негова лична заповед, е следващата пиар акция в смисъл "хайде да обърнем страницата ". Визитата му за "преговори " в следствен изолатор припомня диалог на терорист със заложници: разрешено им е да приказват, каквото желаят, само че решенията все едно ги взема индивидът с автомата, отбелязва организация РОСБАЛТ.

"Новая газета " вижда в дейностите на Лукашенко "първи симптом на капитулация ". Лъжата към този момент не работи, "и то нито една: нито че Лукашенко е спечелил победа, нито че зад решетките лежат нарушители, нито че го поддържат националните маси, а на улиците излизат шепички платени мръсници. Вече никой в никакъв случай няма да повярва в това ", написа всекидневникът.

След като водно оръдие се развалило в Минск на 4 октомври - хипотетично поради дейности на протестиращи, управляващите са образували по случая дело за принуждение против водача - чиновник на реда, цитира онлайн изданието "Медуза " известие на прокурора на Минск Олег Лаврухин.

Докато спецполицаите пръскали с вода под високо налягане по хората на улицата, машината почнала да се саморазглобява, излиза наяве от текст под фотография, взета от уеб страницата tut.by.

"До шест години отнемане от независимост, в случай че това е палавщина и лудория. Значи индивидът в най-скоро време здравата ще усети какво е това и какъв брой коства тая палавщина ", декларирал прокурорът пред телевизия СТВ.

Взгляд " цитира коментар за дейностите на локалните полицаи, публикуван от опозиционния Телеграм канал "Беларус на основния мозък ": "Ще е доста забавно да си напомним доволните им лица, когато те на колене ще се молят за амнистия пред беларуския народ, както стана в Украйна след успеха на народа ".

"Никога няма да им извиним, такива неща не се простят! Всеки от тях ще бъде наказан съгласно закона ", декларират опозиционерите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР