Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде извънредна пресконференция, за да

...
Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде извънредна пресконференция, за да
Коментари Харесай

Лапорта за раздялата с Меси: Имаше натиск от други клубове

Президентът на " Барселона " Жоан Лапорта даде изключителна конференция, с цел да изясни обстановката към раздялата с Лионел Меси. Снощи каталунците оповестиха, че аржентинецът напуща клуба.

" Тук съм да обясня обстановката с Лео Меси. Дължим го на него, на хората извън (б.ред. - стотици почитатели от нощес са към офисите на " Барселона " ) и на света.

Първо - наследството, което заварихме през март, е извънредно. Нека стартираме оттова. Заплатите в клуба биха били 110% от общия ни доход, в случай че този контракт бе станал факт, което е немислимо и футболните контролни органи няма да го одобряват.

Снимка: Reuters

Ние нямаме по какъв начин да плащаме повече заплати. Правилата на испанската Лига и УЕФА за Финансовия феърплей не ни разрешават подобен разход. Нямаме какво да създадем. Дори без Лео, ние отново сме на ръба на разпоредбите и нямаме никакви благоприятни условия да маневрираме със заплатите.

Числата, които имаме сега като финансово положение на " Барселона ", са просто ужасни. Загубите са огромни и не престават да порастват. Харчим повече, в сравнение с можем да си позволим и имаме.

Всичко това значи, че не можем да си позволим да записваме в Лигата контракта, който имахме подготвен и със единодушието на Меси. За да си позволим заплата от 25 милиона евро, би трябвало да освободим от бюджета ни най-малко 100 милиона в други заплати, дано го обясня по този начин. Не можем да го създадем нито задоволително бързо, нито дейно.

Снимка: Reuters

Работим крепко по въпроса, само че във футбола покупко-продажбите, прехвърлянията и договорите не са лесна работа. И нищо не става за минути или даже за дни. Именно по тази причина и нямаме опция да сключим контракта с Меси и да го внесем в Лигата. От два дни знаем това като финален факт, макар очакванията ни, че ще има някаква опция, малка врата или гъвкаво отношение към нас.

Дали може да има поврат? Не желая да сътворявам някакви напразни очаквания по този въпрос. По време на договарянията разбрахме, че Лео има и други предложения. Той също няма доста време, с цел да ги одобри, към този момент сме в август. Не можем да желаеме от него да чака някакво развиване тук, което е неразбираемо.

Меси бе изцяло предан на това да остане в " Барса " и одобри предлагането ни. Той бе отличен, образцов експерт и прояви голямо схващане. Проблемът е, че все пак не можем да създадем договора. Мислихме, че ще бъде позволен компромис, което се е случвало в други страни, доколкото знаем. Но ни споделиха, че няма по какъв начин да стане. Освен това държа да загатна, че имаше напън от други клубове в страната да няма подобен компромис към " Барса ". Това е разочароващо.

Да, приказват, че е трябвало да анулираме други контракти с играчи и по този начин нататък... И да освободим място. Но това не става елементарно и нарушава други правила. И води след себе си още каузи, следствия и така нататък

Искахме ерата " след Меси " да стартира след две години. Но ще би трябвало да приемем, че стартира в този момент. Неговото завещание е велико, именито. Той е най-успешният състезател в историята на " Барселона ". Вероятно и най-хубавият в света въобще за историята на футбола. Аз съм печален, до момента в който споделям това... Но мисля, че това е единственото решение, което можеше да се вземе.

Снимка: Reuters

Историята на " Барса " се дели на преди и след Меси. Той искаше да остане и ние искахме той да остане. Това е най-тъжното. Всъщност, Ла лига също желае Лео да играе тук, само че не позволява компромис с разпоредбите си. Ситуацията е малко неуместна, само че - такава е.

Той е ужасно момче и заслужава всичко, безусловно всичко. Това е домът му, естествено, че през днешния ден той е извънредно отчаян. Беше шокиран, когато му казахме, че няма какво да създадем. За страдание, действителностите и разпоредбите ни принуждават обаче да вземем това решение.

Не считам, че има отговорен за случилото се. Не и в настоящето управление на клуба, не и в щаба на Лео. Причините би трябвало да се търсят в това, което се е случвало тук от години и е довело до положението на " Барса ", в която ние сме с тотално вързани ръце. ", сподели Лапорта на конференцията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР