Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински каза, че

...
Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински каза, че
Коментари Харесай

Инински след третото място на европейското: Засега постигаме целите си

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински сподели, че е доста удовлетворен от третото място на националния тим на европейското състезание по бокс в Будва. Той обаче добави, че на ръководения от Ангел Ангелов отбор занапред му следва доста работа и фокусът би трябвало да падне напълно върху нея.

В черногорския град България завоюва едно злато посредством Севда Асенов в категория до 48 кг, два сребърни медала на Венелина Поптолева до 52 кг и Светлана Каменова до 57 кг и един бронз на Станимира Петрова до 54 кг. Макар България да имаше общо едвам шест представителки от общо 12 категории, отборът приключи на трето място в отборното класиране, изпреварвайки огромни боксови народи като Италия, Франция, Англия и Турция.

" Целите, които си поставихме, ги реализираме на този стадий. Трябва обаче да забравим бързо тези триумфи, да излезем от зоната на комфорт и да се захващаме крепко за тренировки, тъй като ни предстоят виновни надпревари следващата година. Като образец мога да дам Светлана, която до момента е правила мощ и идва на тази конференция напряко от залата. Нещата при нас вървят добре. Надявам се да сме здрави, аз ще се погрижа всичко да бъде обезпечено ", сподели Инински.

" За мен девойките свършиха един героизъм на това европейско състезание. Само ние си знаем през какво минахме. Тези девойки направиха един подвиг, само че с тях и с техните треньори аз мога да очаквам умерено и Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година ", сподели основният селекционер на женския народен тим Ангел Ангелов.

" Искам да поздравя всички девойки и всички сътрудници, които бяха на шампионата. За мен и шестте боксьорки, които бяха в Будва, са много опитни, много положителни и заслужаваха медали. Сигурен съм, че имаме един добър тим и благодарение на господин Инински и федерацията, както и с работа по клубовете, ще вземем оптимален брой квоти за Игрите в Париж. Българският народен тим ще върви все по-нагоре и по-нагоре ", сподели Борислав Георгиев, различен от треньорите в националния отбор.

Петър Лесов, който се грижи за подготовката на Станимира Петрова, описа, че тя е била с температура на европейския шампионат и затова е съумяла да стигне единствено до бронзов орден. Лесов изрази терзание за здравословното положение на някогашната международна шампионка, която бе болна и няколко седмици преди шампионата в Черна гора.

" Не желая това да звучи като опрощение, само че считам, че в случай че не беше този здравословен проблем, Станимира Петрова можеше да завоюва златния орден. Тя игра с температура. Още щом пристигнахме, тя се разболя и нямаше нужната мощ. Говорихме и с Ангел Ангелов да създадем нещо, някакви проучвания, с цел да забележим какво е състояние и да подсилим имунитета на Станимира. Преди европейското състезание - за шампионата " Балкан ", тя изкара друга болест и бе 10 дни на антибиотик. Сега отново прехвана някаква болест и игра с температура от 37,9 градуса от самото начало. Уверен съм обаче, че на идващия шампионат тя ще направи всичко допустимо, с цел да се показа както може ", изясни Лесов.

Севда Асенова дефинира отминаващия сезон като най-успешния в нейната кариера. 37-годишната Асенова стигна до бронз на международното състезание в Турция и до злато на европейското. Тя не изключи опцията и да премине в по-горната категория до 50 кг, с цел да може да се цели в квота за Олимпийските игри в Париж.

" Отминаващата година е най-успешната за мен. Искам да благодаря особено на моите треньори, на федерацията и президента господин Инински, както и всички в боксовия клуб в Русе ", съобщи Асенова и добави, че сега е в интервал на отмора.

За разлика от нея Светлана Каменова разкри, че тренира доста крепко и се цели в отбрана на купата си от шампионата " Странджа " при започване на идната година.

" Добре се усещам от подготвителния развой, въпреки и в този момент да имам мускулна тресчица. В залата съм, упражнявам с огромната цел за Олимпийските игри. Гледах финала на европейското състезание, обсъдихме грешките, които позволих, с моя треньор Борислав Георгиев, тъй че сме създали добър разбор и сме почнали работа изначало ", сподели българската представителка в категория до 57 кг.

Младата Венелина Поптолева, която завоюва първи орден при дамите, сподели, че е удовлетворена от представянето си и присъединяване във край при 52-килограмовите.

" Има какво да надграждам за следващата година. Готова съм да дам 100 % от себе си ", сподели тя.

От щаба на националния тим показаха, че е изцяло допустимо България да взе участие с три боксьорки на Олимпийските игри в Париж. За момента проектът е за квоти да се бият Станимира Петрова до 54 кг и Светлана Каменова до 57 кг, а в най-ниската олимпийска категория - тази до 50 кг, ще се взема решение сред Севда Асенова, Венелина Поптолева и титулярката Златислава Чуканова.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР