Президентът на България Румен Радев със силни думи в Априлци,

...
Президентът на България Румен Радев със силни думи в Априлци,
Коментари Харесай

Румен Радев със силни думи в Априлци

Президентът на България Румен Радев със мощни думи в Априлци, където взе участие на отбелязването на 147 години от оповестяване на Новоселската република, част от епопеята на Априлското въстание.

" Има места и събития, които ни карат да подвигаме гордо чела, тъй като са съхранили величието на нашия народ ", сподели Радев.

„ За мен е чест да бъда през днешния ден в Априлци – гордият знак на въстанието, което напролет на 1876 година отвори пътя към възкръсването на България. По него поеха непокорните, тези, за които свободата бе по-скъпа от живота, които възвестиха волята на цялостен един народ към самостоятелност и отвориха необятно очите на Европа. Едва ли има жанр в Априлци, който да не е дал кървясъл дан за българската независимост. Непокорните балканджии през вековете запазиха своето огнище като цитадела на българския дух. Оттук минаха стъпките на Дякон Левски, който със словото си претвори своята религия в българската независимост във всенародна идея. Апостолите от 1876 година разпалиха пламъка на революцията, с цел да трансфорат Ново село, Батошево, Кръвеник и района в най-големия център на въстанието в Северна България “, уточни в слово си президентът.

По думите му след Априлското въстание не остават монументи на военни победи, а костници. Това е въстанието на осъзната всеотдайност в името на свободата, жертван протест на селяни, даскали, занаятчии и попове, на будните глави, дръзнали да провъзгласят Новоселската република. Макар и оживяла единствено девет дни, тя се трансформира в непреходното ентусиазъм на нова България, добави Румен Радев. 

Той сподели още, че през днешния ден отдаваме респект към тези, които откриха сили, блян, концепция, виждане за бъдещето на България, с цел да продават своя парцел и да се въоръжават, тъй като за тях нямаше по-ценно от свободата.

„ Нека през днешния ден склоним глави пред подвига на апостолите през 1876 година, на знайните и незнайни мъже, дами и деца, положили живота си за българското възкресение, които ни демонстрираха, че родолюбието не е грях, а изборът на достойните, че българската независимост от нас зависи. Нека помним, дано имаме за образец този героизъм ", прикани президентът.

По време на церемонията той одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. Програмата включваше и тържествена заря-проверка.

Кметът на община Априлци Тихомир Кукенски също се обърна към присъстващите, припомняйки подвига на предишните генерации. „ Нека през днешния ден имаме същата подготвеност да се разделим с бъдещето, с цел да има настояще “, сподели кметът 

На церемонията участваха конституционният арбитър Атанас Симов, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на защита Димитър Стоянов, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, народни представители, кметове и други публични посетители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР