Президентът на България Румен Радев, който бе избран на тази

...
Президентът на България Румен Радев, който бе избран на тази
Коментари Харесай

Втори президент на социалистите вкарва за втори път Николай Неновски в УС на БНБ

Президентът на България Румен Радев, който бе определен на тази позиция с решителната поддръжка на Българска социалистическа партия, назначи за член на УС на Българска народна банка проф. Николай Неновски. Той ще размени Лена Русинова през юни 2020-тa, когато изтича нейният шестгодишен мандат.

По закон Президентът има право да назначава тримата членове на УС на Българска народна банка, които не са подуправители. Номинацията на Неновски е направена при цялостно спазване на правните правила и в сходство със законовите условия към квалификацията, която би трябвало да имат лицата, заемащи такава служба. Самият избор на Неновски за член на УС на Българска народна банка обаче демонстрира, че президентът или не познава професионалния път на професора, или не е наясно с функционалностите на централната банка, или неглижира и едното, и другото пред рекомендацията на верните партийни приятели от Българска социалистическа партия. Да, това са съществени укори, само че те имат своето съображение.

Въобще не разясняваме научната кариера на проф. Неновски. В своите среди той без подозрение е престиж, другояче надали би имал опция да преподава във Франция. Някои съществени негови научни тези в областта на паричното предложение и на централното банкиране обаче са много противоречиви и изобщо несъвместими с позицията на човек в управата на централна банка. Причината е, че в свои научни изявления проф. Неновски горещо пази позицията, че централната банка, като институция със своите функционалности на паричната политика, е безусловно непотребен инструмент в актуалната демократична стопанска система и издаването на пари би трябвало да се остави в ръцете на частните банки. Тава виждане е в детайли развито в монографията на професора " Свободните пари ". И до момента в който в научното пространство сходни тези и дебатите по тях са освен възможни, само че даже и желателни, а от време на време и потребни, то в действителната стопанска система допускането на човек с сходни визии до Централната банка е меко казано смущаващо. При това в изискванията на рецесия, когато инструментите на Българска народна банка, въпреки и лимитирани, са от особена значимост за стабилността на банковия бранш и на неговите клиенти.

Както към този момент казахме Неновски разполага с нужния опит за член на УС на Българска народна банка. Той към този момент е бил веднъж на тази позиция. През 2002-та е назначен за член на УС на Българска народна банка от тогавашния прясно определен за Президент на България водач на Българска социалистическа партия Георги Първанов.

При привършване на шестгодишния си мандат Неновски за малко не става подуправител на Българска народна банка, отговарящ за ръководство " Емисионно " на Българска народна банка - за Валутния ръб. През май 2009-та под сериозния напън на тогавашния министър председател и водач на социалистите Сергей Станишев, шефът на Българска народна банка Иван Искров е заставен да номинира Неновски за подуправител на Българска народна банка и шеф на ръководство " Емисионно " на Българска народна банка на мястото на Цветан Манчев, чийто мандат обаче изтича през октомври същата година. Парламентът избира Неновски, само че прави това в нарушаване на условието на Закона за Българска народна банка, което разпорежда, че изборът за шеф и подуправители се прави не по-рано от три месеца преди приключването на мандата на заемащите тези длъжности. А този период настава по време на парламентарните избори през 2009-та. Те обаче са извоювани не от социалистите, а от ГЕРБ. Новият парламент преразглежда решението на остарелия. За шеф на Българска народна банка още веднъж е определен Иван Искров, само че този път той предлага за подуправител на Българска народна банка, отговарящ за ръководство " Емисионно ", не Неновски, а Калин Христов, чиято номинация печели поддръжката на Народното събрание. За политическа обязаност на Неновски със Българска социалистическа партия приказва и фактът, че той е бил консултант на Пламен Орешарски по времето, когато последния бе финансов министър в държавното управление на Станишев. Освен това Неновски е работел в Насърчителна банка през 2014-та, по времето когато Орешарски бе министър председател на България с мандата на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Разбира се като член на УС на Българска народна банка Неновски няма да има някакви особени разпоредителни пълномощия. Политическата ангажираност също не трябва да има водеща роля при вземането на решения за назначението на държавни позиции, на който и да е човек. Но вижданията на Неновски за ролята на централните банки и заявения в последно време от него евроскептицизъм надали го вършат подобаващ за член на УС на Българска народна банка. Все отново той ще заседава и ще гласоподава в този Управителен съвет при вземането на значими стратегически решения. И то в обстановка на рецесия и на идна кандидатура на страната ни за участие в ERM II. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР