Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен даде изключително висока

...
Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен даде изключително висока
Коментари Харесай

Президентът на Австрия даде висока оценка на Българското европредседателство

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен даде извънредно висока оценка за Българското европредседателство до момента. Страната му ще работи по българските цели и в границите на своето председателство, което стартира от юли.

В рамките на общата конференция с австрийския си сътрудник в София президентът Румен Радев съобщи, че европейската сигурност и защита са значими, само че и средствата за кохезия в новата многогодишна финансова рамка би трябвало да се запазят.

За предлагането на Европейската комисия в новата финансова рамка парите за сигурност да се усилят за сметка на тези за кохезия, българският президент направи коментар от позицията на страна-бенефициент.

„ Без кохезия, без действителна конвергенция, ние рискуваме да се задълбочи разделянето вътре в Европа, а това е неприемливо, тъй като в такава обстановка защитата и сигурността губят своя смисъл “, сподели Радев.

За въвеждане на спомагателния аршин средствата да зависят от осъществяването на уговорките за господство на закона, Радев подсети, че и в този момент по отношение на България работи механизъм за мониторинг, само че той съобщи, че не всички отчети досега са били справедливи.

По тематиката Ван дер Белен сподели, че богатите европейски страни също имат интерес от кохезия, която да понижи разликата сред бедните и богатите.

Румен Радев изрази удовлетворение от това, че „ България е в авангарда на общата европейска политика във връзка с Русия “.

„ С моето посещаване във втората половина на май в Русия, с визитата на президента (на Франция) Макрон съвсем по същото време, с визитата на съветския президент (Владимир Путин) във Виена при започване на юни, ние в действителност организираме тази единна европейска политика във връзка с Русия “, сподели президентът.

Александър Ван дер Белен дойде у нас на публично посещаване по покана на Румен Радев, в границите на което на следващия ден ще взе участие в неофициална среща на президентите на България, Румъния и Австрия в Русе.

Президентът на Австрия ще беседва и с премиера Бойко Борисов. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР