Президентът на Аржентина Хавиер Милей обвини западните лидери, че са

...
Президентът на Аржентина Хавиер Милей обвини западните лидери, че са
Коментари Харесай

В дебюта си пред елита в Давос Хавиер Милей заяви, че Западът е в опасност

Президентът на Аржентина Хавиер Милей упрекна западните водачи, че са изоставили " полезностите на Запада " по време на енергично послание пред присъстващите на Световния стопански конгрес, където дебютът му бе посрещнат с горещи овации.

" Тук съм, с цел да ви кажа, че западният свят е в заплаха, тъй като тези, които би трябвало да пазят полезностите на Запада, са били кооптирани от една визия за света, която непреклонно води към социализъм, а затова и към беднотия ", съобщи Милей пред аудиторията в Давос.

Той означи, че " интернационалните организации са били повлияни от колективизъм, коренен феминизъм, както и жестока екологична тактика ".

Милей, прочут преди с постоянните си телевизионни изяви и самоопределящ се като анархокапиталист, беше определен за президент на Аржентина през ноември на фона на най-тежката рецесия в южноамериканската стопанска система от две десетилетия насам, написа Financial Times.

Преди речта на аржентинския президент, Даниел Пинто, президент и основен действен шеф на JPMorgan, съобщи, че новото държавно управление на Аржентина " основава ново начало за страната, поставяйки завършек на 80-годишното икономическо утежняване ".

Той обаче предизвести, че следва " сложна година ", защото проектите на Милей " изискват популацията да е готово да премине през болката на строгите икономии ".

Икономическите политики на Милей получиха първична поддръжка и от Международния валутен фонд, чийто механически личен състав утвърди отпущането на средства за Аржентина предходната седмица.

Заместник-директорът на фонда Гита Гопинат съобщи пред Financial Times, че новата администрация е " подхванала смели дейности за поправяне на някои от несъответствията, които съществуват в стопанската система ".

Участието на Хавиер Милей в Давос, първото му пътешестване в чужбина като президент, беше първият му късмет да показа ултралибералната си визия пред международния хайлайф след шокиращата си изборна победа, отбелязва FT.
В сряда той съобщи: " Случаят с Аржентина е емпирична проява, че колкото и богат да си, колкото и естествени запаси да имаш, в случай че се одобряват ограничения, които пречат на свободното действие на пазарите - единствената допустима орис е бедността. "
Откакто встъпи в служба през декември, либертарианският икономист предприе бързи дейности за понижаване на бюджетния недостиг на страната и дерегулиране на стопанската система.

Миналата седмица МВФ гласоподава доверие на проектите на Милей, като утвърди отпущането на 4,7 милиарда $ от програмата за заем на стойност 43 милиарда $, което ѝ разреши да се разплати за по-ранни заеми. Аржентина е най-големият дебитор на фонда.

Предстои решението да бъде утвърдено от управителния съвет на МВФ. След речта си в сряда Милей се срещна с ръководещия шеф на институцията Кристалина Георгиева.

Пазарите реагираха позитивно на проектите на новоизбраният аржентински президент. Дългосрочните доларови облигации на страната до 2030 година, които са едни от най-ликвидните, нарастнаха с 22% от изборите през ноември.

Съществуват обаче опасения по отношение на способността на Милей да реализира промените. Партията на Милей няма болшинство и в двете камари на Конгреса, което може да блокира някои от фискалните му ограничения, а мощните профсъюзи се опълчват на проектите му.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР