Президентът на Алжир Абделмаджид Теббун освободи премиера и го замени

...
Президентът на Алжир Абделмаджид Теббун освободи премиера и го замени
Коментари Харесай

Президентът на Алжир назначава нов министър-председател преди изборите догодина

Президентът на Алжир Абделмаджид Теббун освободи премиера и го размени с началник на кабинета си преди националните избори идната година и във време, когато икономическите безпокойства са високи

От Асошиейтед прес, 12 ноември 2023 година, 12:14 ч.

АЛЖИР, Алжир -- Алжирският президент Абделмаджид Теббун в събота освободи министър-председателя на страната и го размени с началник на кабинета си, до момента в който страната се бори с инфлацията и наближаването на националните избори през идната година.

Държавната осведомителна организация сподели в изказване в събота, че след повече от две години на поста Аймене Бенабдерахмне ще бъде сменена със 73-годишния юрист Мохамед Лабауи, съдружник на Тебун, който оглавява кабинета на президента от март.

Уволнението на Benabderahmne идва три години от мандата на Tebboune и е най-новият прелом, оформил политиката в Северна Африка. През август президентът на Тунис освободи своя министър-председател, до момента в който ръководителят на могъщата държавна петролна компания на Алжир и осем от неговите вицепрезиденти бяха освободени преди няколко седмици.

За Tebboune промяната на караула се прави във време на икономическо безпокойствие и преди президентските избори идната година. През декември 2024 година 78-годишният Теббун ще изиска от гласоподавателите да му дадат още един мандат като водач на най-голямата нация в Африка по география – страна с население от 44 милиона души, която се простира на съвсем един милион квадратни благи (2,4 милиона квадратни километра), в това число големи елементи от Пустинята Сахара е богата на нефт и газ.

През първия мандат на Теббун Алжир остана мощно подвластен от петрола и газа, с цел да покрие бюджета си, до момента в който цената на главните артикули като храни и медикаменти скочи в сходство с районната и международната инфлация.

Алжир беше изправен пред сходни инфлационни провокации като доста страни след пика на пандемията от ковид и по време на война в Украйна, само че също по този начин се възползва, защото Европа се опита да се откаже от съветския природен газ и потърси спомагателни източници на сила.

Подобно на останалата част от Близкия изток и Северна Африка, страната претърпя улични митинги поради последната война на Израел с Хамас в Газа. Правителството издаде някои от най-подкрепящите изказвания за палестинците в района, наричайки „ ционистката колониална окупация “ сърцето на спора в деня, в който бойци на Хамас за първи път нападнаха Израел. Но наложи ограничавания върху някои улични митинги, в това число тези, проведени от ислямисти, които се опълчват на държавното управление. избори, първите му откогато известното в Алжир придвижване Хирак поведе натиска за премахване на дългогодишния президент Абделазиз Бутефлика през 2019 година През тази година Теббун се кандидатира като „ претендент на народа “, обещавайки да се бори с корупцията и да съживи стопанската система в интерес на всички, в това число тази на по-младото потомство това докара до митингите на Хирак.

Той излезе победител в конкуренция с ниска изборна интензивност, измъчвана от протести, в това число от Хирак, който го видя като съдружник на исторически мощната войска уред.

Теббун в началото даде обещание да направи увертюри пред водачите на Хирак и освободи арестуваните протестиращи от пандиза. Но неговото управление не направи доста, с цел да потуши възмущението на младежите, които водеха демонстрации; по време на неговото ръководство Алжир продължи репресиите си против продемократични групи, деятели и публицисти.

Ларбауи, бъдещият министър-председател, се издигна от спортист на Алжир народен тим по хандбал на член на дипломатическия корпус на страната, който е служил като дипломат на Алжир в Египет и Организация на обединените нации.

Важни истории

 < h3 class= " PFox eBpQ rcQB bQtj lQUd GpQC mAki FvMy dMSo tuAK " id= " Criticssayafumbledroheadline " > Критиците споделят, че несполучливото стартиране на нова ваксина за бебета RSV е тормозило педиатрите
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР