Президентът на Афганистан Ашраф Гани предложи талибаните да бъдат признати

...
Президентът на Афганистан Ашраф Гани предложи талибаните да бъдат признати
Коментари Харесай

Президентът на Афганистан поиска да легитимира талибаните

Президентът на Афганистан Ашраф Гани предложи талибаните да бъдат приети за законен политически индивид. Идеята е част от политически развой, който би могъл да докара до мирни договаряния за преустановяване на 16-годишната война сред бунтовниците и афганистанските управляващи, заяви Ройтерс.

На почналата през днешния ден в афганистанската столица втора среща на страните от така наречен Кабулски развой, чиято цел е да сътвори платформа за мирни договаряния, Гани предложи прекъсване на огъня, освобождение на пандизчиите, присъединяване на талибаните в идващите избори и съобщи, че е подготвен в границите на възможен кротичък контракт с талибаните да одобри смяна на конституцията.

В срещата в афганистанското външно министерство в Кабул вземат участие представители на двадесетина страни от района, Съединени американски щати и Организация на обединените нации, само че не и талибаните. Първата им среща бе през юни м.г.

"Трябва да има политическа рамка за мира. Талибаните би трябвало да бъдат приети като политическа партия и да стартира развой по укрепването на доверието ", съобщи Гани, представен от Франс прес.

Преди започването на договаряния Гани желае талибаните да признаят държавното управление му и конституцията, в която е подготвен да внесе промени.

"Решението в този момент е във ваши ръце. Приемете мира и да донесем непоклатимост на тази страна ", сподели Гани по адрес на талибаните.

Предложението му идва ден откакто талибаните желаеха от Съединени американски щати да договарят с техни представители в Катар, без да загатват афганистанските управляващи, които назовават "марионетки на американците ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Друго изискване на Гани е талибаните "да съблюдават правата на жителите, по-специално на дамите, съгласно конституцията и да почитат силите за сигурност ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР