Президентът Макрон ще наблегне върху това, което ще придаде нов

...
Президентът Макрон ще наблегне върху това, което ще придаде нов
Коментари Харесай

След Макрон: Ще потекат ли френските пари към България

Президентът Макрон ще акцентира върху това, което ще придаде нов подтик на Европа, защото сме от едно семейство, разяснява пред БГНЕС Стефан Делае, ръководител на Управителния съвет Френско-българската комерсиална и индустриална камара.

Според Делае думата "възстановяване " е прекомерно амбициозна, по-скоро става въпрос за един нов разговор, нова динамичност на Европейски Съюз.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА НА VESTI.BG ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА СЕМЕЙСТВО МАКРОН В ЕВКСИНОГРАД

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА СЕМЕЙСТВО МАКРОН НА ЛЕТИЩЕ ВАРНА

"Ние сме част от едно семейство, само че от време на време сме склонни да забравяме това. Така че един от целите на неговото президентство е тъкмо това – да откри разговор с всеки, а всеки явно значи и със страните от Централна и Източна Европа ", уточни Делае.

По думите му една от огромните тематики за разискване с Еманюел Макрон е сигурността.

"Видяхме за жалост какво се случи преди няколко дни в Барселона. Никой не е предпазен и всеки би трябвало да изиграе своята роля, би трябвало и да се работи като един екип. И определящ фактор за това е разговорът, а не Емануел Макрон да пристигна и да каже на унгарците, "Вие направете това ", на българите "Направете това ".

"Европа не може да бъде "супермаркет ", безапелационен е Делае. „ Тоест не може да става по този начин: взимат се европейски фондове, всеки ги харчи по собствен метод и употребява платежоспособността на по-зрелите страни, с цел да се обогатява. Трябва да има същинска европейска регулация, реализирана посредством разговор - тъй че нито едните, нито другите да слагат нашите страни в опасност”.

„ Коридор 8 е от главно значение, защото ще свърже Дуръс, Тирана, Скопие, вероятно Солун, София, Бургас и Варна. Така че съгласно мен това е директна връзка, сред Черно море, Далечния Изток и Адриатическо море с изцяло директен достъп до Италия, която е напълно покрай Тирана. Това отваряне е належащо за икономическото здраве на района. И тук има доста какво да се направи с помощта на обмена сред България и Македония”, акцентира Делае.

Днес най-големият френски вложител в България е в региона на производството на части за коли. Това е "Монтюпе ", която има цех в Русе и е вложила повече над 120 милиона евро. В работят към хиляда души. Това е едно от най-големите промишлени предприятия в България през днешния ден.

Освен това предприятия като "Шнайдер " в Пловдив. Заводът е на път да стане най-големият цех на "Шнайдер " в Европа.

"Солвей Соди " в Девня - в региона на химическата индустрия. Има и по-малки компании, като да вземем за пример в Кърджали "Пневматика-Серта ", която създава хидравлични цилиндри.

Има и доста компании в областта на финансовите услуги, като "Сосиете женерал Експрес банк ", която е един от най-старите френски вложители в страната. В България има повече от 200 френски компании.

"Наистина френските вложения не са на висотата, каквато е в някои други страни като Румъния. Но това ще се промени ", предвижда Делае.

Според него има благоприятни условия в три области. Първо, в България има доста инфраструктури за развиване, има доста концесии за създаване, по-конкретно, пътища летища и други. Франция пък има компании, които са измежду най-големите в света, ето за какво евентуално в инфраструктурата ще има огромни френски вложения.

Освен това вложения ще има и в енергийния бранш - нуклеарната енергетика, преноса на газ, производството на електрическа енергия.

И на трето място ще има действителен прогрес за всичко, което включва медии, връзки. Компании към този момент стартират да се оглеждат и да влагат в България.

"Бойко Борисов бе е един от първите държавни ръководители на източноевропейска страна, който се среща публично с президента Макрон. Те са се виждали няколко пъти на европейски срещи на върха, а в петък френският президент е на посещаване в България. Той идва да се срещне с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. Така че когато има воля, има и резултати ", уточни Делае.

Той добави, че макар че Съединени американски щати, Русия, Италия, Германия към този момент имат съществено наличие в България са налице огромни благоприятни условия за развиване на връзките с Франция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР