Президентът Еманюел Макрон (в средата) Френският президент Еманюел Макрон, придружаван

...
Президентът Еманюел Макрон (в средата) Френският президент Еманюел Макрон, придружаван
Коментари Харесай

Французите почитат паметта на жертвите на терора в Париж преди две години


Президентът Еманюел Макрон (в средата)

Френският президент Еманюел Макрон, придружаван от брачната половинка си Брижит и в наличието на своя предходник Франсоа Оланд, уважи в понеделник пред Стад дьо Франс паметта на първата жертва на терористичните набези в Париж преди две години, лишили живота на 130 души, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Макрон и кметът на Сен Дени сложиха венци от червени, бели и сини цветя пред паметната плоча на португалския преселник Мануел Диас, след което резервираха минута безмълвие. Диас беше първата жертва на екстремистите от " Ислямска страна ", които нападнаха парижки кафенета и концертната зала Батаклан на 13 ноември 2015 година

Франсоа Оланд, който по това време беше президент на Франция, съобщи, че е чул детонацията пред стадиона, където гледаше футболен мач, само че не избягал, с цел да не всява суматоха измежду хората. Пред телевизия Франс-2 той изрази разбиране, че това решение " без подозрение е избавило живота на мнозина ".

На церемонията пред Стад дьо Франс участваха министърът на вътрешните работи Жерар Колон и министърът на правораздаването Никол Белубе, както и ръководителите на Сената и на Националното заседание.

Държавният глава и брачната половинка му по-късно се насочиха към петте парижки бара и кафенета, които също бяха атакувани от терористите, за сходни церемонии, съобщи Франс прес.

Отбелязването на трагичната годишнина ще приключи пред концертната зала Батаклан, където бяха избити 90 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР