Президентът Еманюел Макрон назначи ново правителство, ръководено от министър-председателя Мишел

...
Президентът Еманюел Макрон назначи ново правителство, ръководено от министър-председателя Мишел
Коментари Харесай

Макрон представи новото дясно френско правителство

Президентът Еманюел Макрон назначи ново държавно управление, ръководено от министър-председателя Мишел Барние. Това деяние бележи смяна в дясно 11 седмици след неубедителните парламентарни избори, съобщи Агенция Франс Прес.

Първата значима задача на Барние, назначен доскоро повече от две седмици, ще бъде да показа бюджетен проект за 2025 година, който да се оправи с финансовото състояние на Франция, което министър председателят тази седмица назова „ доста съществено “.

Консерваторът Барние е най-известен в интернационален проект с това, че води договарянията на Европейския съюз с Обединеното кралство за Брекзит.

Напоследък той има сложната задача да показа за утвърждение от Макрон кабинет, който има максимален късмет да оцелее при избор на съмнение в Народното събрание. Опозиционни политици от левицата към този момент оповестиха, че ще провокират държавното управление му с избор на съмнение.

На изборите през юли левият блок, наименуван Нов национален фронт (ННП), завоюва най-вече места в Народното събрание от всички политически блокове, само че не задоволително, с цел да получи общо болшинство.

Макрон твърди, че левицата няма да успее да събере задоволително поддръжка, с цел да образува държавно управление, което да не бъде свалено незабавно в Народното събрание.

Вместо това той се обърна към Барние, с цел да оглави държавно управление, опиращо се най-вече на парламентарна поддръжка от съдружниците на Макрон, от консервативните групи на Републиканците (LR) и центристите, като в същото време разчита на неутрална позиция от страна на крайната десница.

Сред новите лица на основни постове в кабинета са министърът на външните работи Жан-Ноел Баро, центрист, и консерваторът Бруно Ретоло във вътрешното министерство, чийто сектор обгръща имиграцията.

Министърът на защитата Себастиен Лекорню, непосредствен съдружник на Макрон, резервира работата си. Само един ляв политик получи пост в кабинета - самостоятелният Дидие Миго, който беше назначен за министър на правораздаването.

Трудната задача да показа бюджетния проект пред Народното събрание идващия месец се пада на 33-годишния Антоан Арман, новия финансов министър. Преди това той е бил началник на парламентарната комисия по икономическите въпроси.

Още преди известието хиляди хора с леви благосклонности излязоха на митинг по улиците на Париж и южния пристанищен град Марсилия.

Те възразиха против кабинета, който съгласно тях не отразява резултатите от парламентарните избори.

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР