Президентът Еманюел Макрон избра днес близкия си съюзник Атал за

...
Президентът Еманюел Макрон избра днес близкия си съюзник Атал за
Коментари Харесай

Габриел Атал е новият министър-председател на Франция

Президентът Еманюел Макрон избра през днешния ден близкия си съдружник Атал за премиерския пост, заяви и Радио Ер Те Ел, представено от Ройтерс.

До момента Атал беше министър на образованието.

Ден по-рано френският президент прие оставката на министър-председателката Елизабет Борн, която беше на поста от май 2022 година

В течение на 20-те месеца, през които оглавяваше държавното управление, Борн предприе извънредно непопулярната пенсионна промяна, както и с признатия през декември и провокирал остра дискусия закон за имиграцията, който породи разделяне в лагера на самия Макрон.

Смяната на премиера и предстоящите промени в състава на държавното управление се чака да дадат нов подтик на ръководството на Еманюел Макрон, чийто втори петгодишен мандат е белязан от неналичието на безусловно болшинство, гарантиращо му опцията да ръководи безпроблемно страната, показва Агенция Франс Прес.

Борн подава оставка пет месеца преди изборите за Европейски парламент, на които се чака евроскептиците да реализират рекордно висок резултат на фона на мощно публично неодобрение поради увеличаващите се разноски за живот и неуспеха на европейските държавни управления в преодоляването на миграционния поток.

Според изследвания партията на Макрон изостава от крайнодесния водач Марин Льо Пен с към 8 до 10 пункта за европейските избори през юни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР