Президентът Еманюел Макрон губи абсолютното мнозинство в парламента след днешния

...
Президентът Еманюел Макрон губи абсолютното мнозинство в парламента след днешния
Коментари Харесай

Еманюел Макрон губи абсолютното мнозинство в парламента

Президентът Еманюел Макрон губи безспорното болшинство в Народното събрание след днешния втори тур на парламентарните избори във Франция, съобщи Франс прес, като се базира на данни от екзитпол.

Тези избори са белязани от мощно показване на крайнодясната групировка на Марин Льо Пен „ Национален общ брой “, която се чака да завоюва сред 60 и 100 места в Народното събрание. Формацията за първи път от 35 години ще разполага с задоволително депутати, с цел да образува своя лична група в долната камара на Народното събрание, отбелязва Франс прес.

Ако данните от екзитпол бъдат доказани, това ще значи, че оттук нататък френският президент ще би трябвало да поставя старания за намирането на съдружници в Народното събрание на предвожданата от него центристка коалиция, с цел да може да прокарва своите промени в законодателния орган през идващите пет години.

Съгласно данните от екзитпол обединението на Макрон „ Заедно! “ ще завоюва сред 200 и 260 депутатски места. За безусловно болшинство във френския парламент са нужни 289 места.

Лявото обединяване Нов екологичен и обществен национален съюз, предвождано от Жан-Люк Меланшон, се чака да завоюва сред 150 и 200 депутатски места и да бъде главната опозиционна секта в идващия парламент.

Марин Льо Пен, лидерката на крайнодясната партия „ Национален общ брой “, която отбелязва извънредно положително показване на втория тур на парламентарните избори във Франция, съобщи, че фракцията ѝ ще бъде непреклонна, само че виновна съпротива, съобщи Франс прес.

Парламентарната група, с която ще се снабди „ Националният общ брой “ в идващия парламент, „ ще бъде най-голямата в историята на нашето политическо семейство “, съобщи Льо Пен пред симпатизанти в Енан-Бомон, Северна Франция, където бе безапелационно избрана отново за депутат.

Лидерът на лявата съпротива във Франция Жан-Люк Меланшон заяви, че парламентарните избори в страната преди всичко са крах за президента Еманюел Макрон, съобщи Франс прес.

„ Това е на първо място избирателен неуспех за Макрон “, сподели сбито Меланшон след творби през днешния ден втори тур на изборите.

Френският президент, който е центрист либерал, бе избран отново през април и постави предишния месец клетва за втори мандат на поста. Неговата коалиция „ Заедно! “ обаче загуби безспорното си болшинство в Националното заседание, долната камара на френския парламент, което ще затрудни прокарването от Макрон на неговата политическа стратегия.

„ Това е изцяло непредвидена обстановка, безусловно нечувана, разгромът на президентската партия е цялостен и няма да има никакво болшинство “, съобщи Меланшон.

„ Републиканците “ ще останат в съпротива, съобщи водачът на френската консервативна партия Кристиан Жакоб след творби през днешния ден втори тур на парламентарните избори в страната, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че „ Републиканците “ са считани за евентуален сътрудник на обединението „ Заедно! “ на президента центрист Еманюел Макрон. Той загуби на изборите болшинството си в Националното заседание.

Друг вид пред Макрон е да ръководи с държавно управление на малцинството, което ще би трябвало да търси поддръжка в долната камара на френския парламент при гласуването на всеки импортиран от него законопроект., добавя Българска телеграфна агенция.

Според планирани резултати „ Републиканците “ печелят към 60 места в 577-членното Национално заседание. Консервативната партия може да се окаже в ролята на съдия, макар че загуби статута си на първа опозиционна мощ в долната камара на френския парламент, отбелязва Франс прес.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР