Президентът Еманюел Макрон говори в четвъртък,14 март 2024 г. в

...
Президентът Еманюел Макрон говори в четвъртък,14 март 2024 г. в
Коментари Харесай

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

Президентът Еманюел Макрон приказва в четвъртък,14 март 2024 година в изявление в 20:00 часа за TF1 и France2 по отношение на поддръжката на Франция за Украйна. Превод: ИЦ на МО

Ако Русия завоюва войната в Украйна, животът на французите ще се промени фундаментално. Няма да имаме сигурност в Европа. кой може даже за секунда да си намерения, че президентът Путин, който не съблюдава никакви поети задължения, ще спре дотук? Това съобщи френския президент  Еманюел Макрон в изявление за TF1 и France2 по отношение на поддръжката на Франция за Украйна. Ние имаме ясна цел: Русия не може и не би трябвало да завоюва тази война.Това, което желая е: Русия да спре тази война, да се отдръпна от своите позиции и да разреши да се откри мир.  Нека припомня, че към този момент от няколко години всички живеем в свят, в който това, което смятахме за немислимо, към този момент се случва. Това е краят на оня нрав на безгрижието, за който говорех преди няколко години. Свърши се! Войната е на наша, на европейска земя. Между Страсбург и Лвив има по-малко от 1500 км, акцентира френския президент. През всички тези последни месеци, даже в последователност, посредством умножаване на осведомителни и хакерски атаки и навлизане в всекидневието ни, в лечебните заведения във Франция и другаде в Европа. режимът в Кремъл даже реши да убива политическите си съперници, изтъчна Макрон. В днешната обстановка сигурно Русия е съперник, режимът в Кремъл е съперник, само че постоянно съм го казвал, че ние не водим война против Русия и съветския народ. Ние поддържаме Украйна, ние вършим всичко, с цел да ѝ помогнем да надделее над Русия. Защото ще ви го кажа доста просто: няма да има дълготраен мир, в случай че няма суверенитет и връщане към интернационално приетите граници на Украйна и в това число Крим. Но е право на украинците да решат, от тях зависи защо и по какъв начин да договарят. Няма по какъв начин да има сигурност и дълготраен мир, в случай че те не са плод на договаряния, които ще се водят от украинците. Френския президент Еманюел Макрон акцентира, че  ако Украйна падне, нашата сигурност е застрашена и затова в този момент е времето, когато би трябвало да се съпротивляваме. И в този момент е времето да кажем, че в случай че Русия продължи да ескалира, в случай че обстановката се утежни, би трябвало да сме подготвени и ще бъдем подготвени да вземем нужните решения, тъй че Русия в никакъв случай да не завоюва.
 
TF1 и France2: Благодарим Ви, че се съгласихте да говорите по двата ни канала, с цел да изясните позицията си по отношение на уговорката ни към Украйна. Първо, на 26 февруари, след интернационална конференция, Вие изумихте всички, като отказахте да изключите изпращането на западни войски в Украйна. Второ, няколко дни по-късно Вие призовахте европейците да не бъдат страхливци. И най-после, Вие потвърдихте, че няма граници, няма червени линии за френската поддръжка за Киев. Така че, вярно ли сме Ви разбрали? Смятате ли да изпратите западни, френски войски в Украйна?
ЕМ: Добър вечер и добре пристигнали! Ето, Вие двамата сте седнали пред мен.  Нека попитам – изправени ли стоите? Не. А изключвате ли опцията в края на това изявление към този момент да не сте седнали, а да стоите изправени? Разбира се, няма по какъв начин да го изключите като опция.  
 
TF1 и France2: Но не е едно и също да сравнявате " седнал или изправен ” с въпроси на живот и гибел.
ЕМ: Разбира се, има последователност и зависи къде го вършим, само че аз върша това съпоставяне, с цел да обясня какво значи да не изключваме вероятните варианти. И аз имам ясна причина за какво не го вършим и не би трябвало да го вършим. Не би трябвало да заявяваме позиция, която се състои в това просто да кажем какво вършим и сами да си слагаме червени линии. Защото по какъв начин се разви обстановката през последните 10 години?
 
Защото всичко това стартира през 2014 година! Русия стартира нападателна война против Украйна. Тогава ние направихме всичко по силите си, с цел да възстановим мира.  Всичко! Минските съглашения, договарянията, които се водиха под егидата на Франция и Германия, с Украйна и Русия. Точно тук, в тази зала, се организира единствената среща сред президента Зеленски и президента Путин на 9 декември, в края на годината. И Русия, режимът в Кремъл, още веднъж реши самичък, през февруари 2022 година да стартира втория стадий от тази атака – пълномащабна война против Украйна. И не просто против Донбас, тъй като той не ни споделя къде са неговите граници – той бомбардира Киев, постоянно нападна Одеса и така нататък
 
Ние имаме ясна цел: Русия не може и не би трябвало да завоюва тази война. В продължение на 2 години ние помагахме на Украйна. И в случай че в този момент Украйна стартира да губи и ситуацията да излиза от надзор, за това още веднъж ще бъде виновна единствено и само на Русия. Но това също по този начин значи, че в случай че ние през днешния ден решим да проявим уязвимост, в случай че се надигнем против някой, който не признава граници и предели, в случай че се надигнем против някой, който е минал всички граници, които допреди е декларирал, че ще съблюдава, а ние наивно му споделяме " аз няма да отида по-далеч от това или това ", в този миг ние не решаваме реализиране на мир; ние предопределяме провалянето си.
 
TF1 и France2: И Вие решихте да кажете, че можем да изпратим войски – това не е ли прекомерно мощен жест – да решите да кажете, че може би ще стигнем толкоз надалеч?
ЕМ: Да, споделих го и поемам тази отговорност. Защото това е обвързване на Президента на републиката в нашите институции. На Президента на републиката е предоставена отговорността за националната защита. Той не прави мнения. Той взема решения по отношение на сигурността на френския народ. Какъв е залогът в Украйна – една война, която е екзистенциална за нашата Европа и за Франция? Надявам се, че ще се върнем към нея, тъй като това е основен проблем, основна тематика. И по тази причина аз взех решение, че след две години война – желая да подчертая и да Ви припомня – две години война, през които две години ние систематично правехме това, което малко преди този момент заявявахме, че няма да вършим! Което също слага в светлината на прожекторите доста безапелационните заявки, постоянно правени от някои хора в Европа. Преди две години ние декларирахме, че в никакъв случай няма да изпратим танкове. Е, направихме го. Преди две години също по този начин декларирахме, че в никакъв случай няма да изпратим ракети със междинен обхват. И това направихме. Казахме, че в никакъв случай няма да изпратим самолети. И някои от нас към този момент са в развой на изпращане на самолети. Така че, поставихме си прекалено много ограничавания – в случай че мога по този начин да се изразя – в нашия речник. Ние не ескалираме войната. Ние не сме във война с Русия. Просто би трябвало да сме пределно ясни: ние не би трябвало да разрешаваме на Русия да завоюва.
 
TF1 и France2: Но французите не схванаха – тъй като както казахте, значимо е какъв речник използваме – при какви тъкмо, съответни условия, ​​войници от френската войска биха отишли да се бият в Украйна? Дали тъй като съветската войска е пред съдбоносен пробив на фронта, дали тъй като основен град, като Одеса, да вземем за пример, е пред рухване в плен… Вие не бяхте изключително акуратен в това.
ЕМ: Може би имам право да не бъда акуратен. И го дублирам още веднъж.
 
TF1 и France2: Но двете условия, които преди малко загатнах, са просто нереалност, или единствено едни вероятни сюжети?
ЕМ: Нека припомня, че към този момент от няколко години всички живеем в свят, в който това, което смятахме за немислимо, към този момент се случва. Това е краят на оня нрав на безгрижието, за който говорех преди няколко години. Свърши се! Войната е на наша, на европейска земя. Между Страсбург и Лвив има по-малко от 1500 км.  Само си представете – в тази страна се води война. И това не е нито нереалност, нито е надалеч от нас. Така че, всички тези варианти са вероятни и единственият, който ще носи отговорността за това, е кремълският режим. Не ние. Ние в никакъв случай не ще водим настъпателна война, ние в никакъв случай няма да тръгнем първи. Франция е мощ на мира. Но през днешния ден, с цел да има мир в Украйна, ние не би трябвало да демонстрираме уязвимост. Трябва ясно да гледаме на обстановката и е нужна увереност, воля и храброст да кажем, че сме подготвени да създадем всичко, каквото е нужно, с цел да реализираме нашата цел, която е, че Русия не трябва да победи.
 
TF1 и France2: Ако сме подготвени, тъй като ние се подготвяме…
ЕМ: Ние сме подготвени. Франция не е стояла бездейна до февруари 2022 година, и едвам тогава да стартира да се приготвя. Ние имаме цялостен армейски модел, имаме възпираща мощ и оперативни войски. И бих желал да употребявам тази опция да напомня тук и да отдам още един път почитта си към нашите бойци и техните фамилии. Ние сме една от дребното страни в Европа, която в продължение на 10 години имаше сили, ситуирани в Сахел, със задача да водят война против тероризма. И ние загубихме десетки мъже там.
 
TF1 и France2: Но за Вас това не беше същият вид война. Това беше борба с ислямисти и с терористи и вътрешни врагове.
ЕМ: Ние се биехме с терористи, по искане на суверенна страна, с цел да предотвратим нейното раздробяване и да защитим нашите аванпостове. Нали не смятате, че през днешния ден е по-различно и че не е належащо в Украйна? Трябва ли да го изключим като опция за Украйна? Не. Това, което имам поради е, че ние сме подготвени. Ето за какво аз взех решение още през първия си мандат и то още в самото му начало, доста увеличение на бюджета за въоръжените ни сили. Двете военни стратегии, които трябваше да реша като президент, ще доведат до удвояване на бюджета за нашата войска. Така че, ние не сме едвам събуждащи се по тази тематика.
 
Бих желал единствено да изясня един акцент, а точно, че случилото се през последните месеци е дълбока смяна. И това начало, за което приканих на 16 февруари дружно с президента Зеленски, тук, и което ме накара да кажа това, само че на първо място да вземем решение за доста съответни неща с нашите съдружници е, че украинската контраатака не върви съгласно упованията през последните месеци. И когато погледнете обстановката през последните седмици и кажете, че обстановката на бойното поле е сложна за украинците – това е даже прекомерно едва казано. Те са смели, само че има граници, които не могат да се компенсират със храброст. Има ограничавания във връзка с хората. Защото Русия е по-голямата страна. А украинците губят хора; и имат ограничавания във връзка с ракети и снаряди, защото даже сега, както тук приказвам с Вас, когато Русия изстрелва 10 снаряда, ние отговаряме с един.
 
И по този начин виждате, че това слага обстановката на фронта в страхотна накърнимост. И наред с това имате режим в Кремъл, който надълбоко се втвърди през последните месеци. През всички тези последни месеци, даже в последователност, посредством умножаване на осведомителни и хакерски атаки и навлизане в ежеднеВието ни, в лечебните заведения във Франция и другаде в Европа. Режимът в Кремъл даже реши да убива политическите си съперници.
 
TF1 и France2: Но това не е нищо ново, Вие бяхте предизвестени още през 2014 година
EM: Не споделям, че е ново, само че Ви споделям, че се ускорява. Не можете да ме обвинявате, че сигнализирам прекомерно рано. Като погледна обстановката с ясна мисъл, мога да кажа, че ние направихме всичко, което можехме, и не се ограничихме с просто алармиране. Споразуменията с президента Путин, с яснотата, която загатнах пред Вас, която имам още от юни 2017 година във Версай, когато му споделих, " Вие ни атакувате, Вие манипулирате нашите данни, аз самият станах жертва на тази ваша офанзива през първата си акция и по тази причина би трябвало да наложим взаимно почитание. Трябва да Ви ​​спрем да бъдете дестабилизираща мощ ". Повтарях това и през 2018 година и през 2019 година, само че по това време искахме да избегнем войната. Тогава помогнахме на Украйна да устои, само че в този момент обстановката на място, на бойното поле в Украйна е доста по-трудна за тях. Русия става по-твърда вкъщи и усилва офанзивите си. Ето за какво споделям с най-голяма отговорност: този миг, началото на 2024 година, за нас би трябвало да бъде стартът.
 
TF1 и France2: Но в случай че изпратим бойци там – скърбя че ви връщам в този тъмен сюжет – наши пехотинци и авиатори…
ЕМ: Не, нямам желание да си играя на политика и не го искам. Това, което желая е: Русия да спре тази война, да се отдръпна от своите позиции и да разреши да се откри мир. Но надали има към този момент някой, който към момента има вяра, че това е допустимо. По-важното тук е, че преди всичко, това не е въпрос на мое предпочитание, и второ – аз няма да разгадавам желанията си на някой, който отхвърля да разкрие своите. Въпросът, който отправяте към мен, би трябвало да зададете на президента Путин.
 
TF1 и France2: Но вашият министър на защитата ни разкри известни планове, той сподели не, не няма да изпращаме въоръжени сили там.
ЕМ: Той направи разграничаване сред това, което беше решено, и това, което не трябва да се изключва, тъй като ще се приспособяваме. Ние взехме решение, на 26 февруари в Париж, да продължим в подпомагането на Украйна, като създадем коалиция, която да им обезпечи ракети или бомби, с които да доближават зад съветските позиции през днешния ден. Ние също взехме решение да ускорим обезпечаването на муниции, където и да са налични. Ето за какво отидох в Прага преди няколко дни.  Решихме да проведем пет взаимни дейности и там, към онази маса, всички се съгласихме, и европейци, и американци, и канадци, и британци да кажем, че ще разчистваме мини дружно, ще произвеждаме и ремонтираме съоръжение, ще разполагаме цивилен сили на границата с Беларус, ще пазиме границата с Молдова – там също с цивилни сили и ще организираме отбранителни кибер дейности на украинска земя.
 
TF1 и France2: От друга страна те не са решили да изпратят войски и Ви уведомиха незабавно щом произнесохте това изречение.
ЕМ: Да, само че ние постоянно ще можем да се връщаме към този въпрос и аз ще стигна до дъното на този въпрос.
 
TF1 и France2: Точно това французите желаят да чуят от Вас в този момент.
EM: И те са безусловно прави. И аз ще кажа през днешния ден, че ние взехме решение по този въпрос и това е смяна. Решихме го в Париж. Това е началото на ново събуждане. И Ви декларирам, ще създадем всичко, каквото е належащо, с цел да реализираме нашата цел. Защото в случай че Русия завоюва тази война, животът на французите ще се промени фундаментално. Как ще се промени? Ние към този момент няма да имаме сигурност в Европа. Кой може даже за секунда да си намерения, че президентът Путин, който не съблюдава никакви поети задължения, ще спре дотук?
 
TF1 и France2: Това, което се случва през днешния ден в Украйна, визира също жизненоважните ползи на Франция. Има заплаха за сигурността на Франция.
ЕМ: Сигурността на Европа и сигурността на французите е застрашена там и това са нашите жизненоважни ползи. Вие употребявате термин, който има характерни конотации. Казвам сигурност…
 
TF1 и France2: Но Вие самият употребявате термина екзистенциална опасност. Екзистенциална, което значи, че самото нашето битие е под въпрос.
ЕМ: Казвам го и го одобрявам. Ние към този момент поносим следствията от тази война в всекидневието си. Вече поносим тези офанзиви, към този момент претърпяхме дни и дни на ограничения в няколко от нашите лечебни заведения тъкмо заради съветската експанзия. Ние претърпяхме следствията в Европа: цената на газа, ситуацията на нашата стопанска система, цената на зърнените култури, последвалите стопански разтърсвания са разследване от тази война, която Русия стартира. И в случай че Русия завоюва тази война, доверието вътре в Европа ще бъде сринато до нула. Какво би било доверието у нас към силата на Европейският съюз и на неговите членове, които биха разрешили това да се случи? Каква би била сигурността на европейците? Мислите ли, че поляците, литовците, естонците, латвийците, румънците, българите биха могли да останат спокойни даже за секунда? И даже не приказвам за Молдова, която през днешния ден може да не е в Европейския съюз, само че която може да бъде застрашена всеки миг.
 
TF1 и France2: Значи с една дума казвате " Путин няма да спре дотук. Ако той завоюва тази война, той ще си откри последваща жертва " Това ли казвате?
ЕМ: Казвам, че и в нашето минало добре познаваме режими, които убиваха политическите си съперници вкъщи, въвеждаха властнически ексцесии и завладяваха всичко, което им позволявахме да завладеят. И по това, което споделям тук, има цялостен консенсус от президента Байдън до немския канцлер, всички водачи на Европа. Днес още веднъж би трябвало да използваме един остарял израз на Чърчил: " силата на мира ". Да искаш мир не значи да избереш провалянето. Да искаш мир през днешния ден не значи да изоставиш Украйна. Това подпалване на война ли е? Не! Да искаш мир значи да бъдеш благонадежден, да бъдеш мощен и да бъдеш подготвен да се адаптираш към избора, какъвто и да е той, който Русия би направила.  И в случай че войната пристигна, в случай че се популяризира в Европа, това ще бъде единствено и само заради решението и избора, който Русия е направила и единствено и само тя ще носи цялата отговорност. Но в случай че ние през днешния ден решим да бъдем слаби, в случай че решим, че няма да ѝ отговорим – това към този момент ще е проваляне и аз не желая това.
Но обратно на това, което желаете да повярвате, доста от моите сътрудници ме последваха. Бях няколко дни по-късно в Прага и до мен, самият президент на Чехия сподели тъкмо същото нещо. Преди няколко дни тук беше президентът на Литва и той самият сподели, че всички варианти би трябвало да са отворени. Той даже е получил мандат от своя парламент да изпрати сили.
 
TF1 и France2: Но това значи, че сте убедили и други страни да се причислят към тази позиция?
ЕМ: През март 2022 година във Версай взехме решение за стратегически дневен ред, дневният ред за стратегическата автономност на Европа. Ние към момента го назоваваме Версайски дневен ред, той към момента е годен и Франция беше в авангарда. Ние обсъдихме опцията за признание на кандидатурата на Украйна за влизане Европейският съюз. Два месеца по-късно отидох с трен до Киев, дружно с канцлера Шолц, ръководителя на Съвета Драги, президента на Румъния.  Срещнахме се със Зеленски. И взехме решение, че на идващото съвещание на Съвета това ще бъде основна тематика. Нещата се движат. Ние просто би трябвало да ги ускорим. И защото това е моя отговорност – дано да изясня: моята отговорност е сигурността на френския народ и националната защита – и нашата сигурност също е заложена на карта в Украйна през днешния ден.
 
TF1 и France2:  В този смисъл, през днешния ден, през март 2024 година, зложелател на Франция ли е съветският режим, режимът на Владимир Путин?
ЕМ: Той ни е съперник.
 
TF1 и France2: Но какъв е семантичният колорит сред съперник и зложелател?
ЕМ: Ние не сме във война с Русия.
 
TF1 и France2: Но тя води война против нас.
ЕМ: Тя ни нападна на кибернетично равнище, да.
 
TF1 и France2: Но това е форма на война. Руски сътрудници, наети от Русия, които бяха молдовски жители, действаха в Париж…
ЕМ: Вие сте прав да казвате всичко това, само че то е хибридна форма на война. И би трябвало да внимаваме да не бързаме с квалификациите.
 
TF1 и France2: Кога бихте употребявали думата зложелател?
ЕМ: Ако Русия реши да ескалира още веднъж, като въвлече всички ни в спор – уповавам се с всички сили това да не се случи. Но в днешната обстановка сигурно Русия е съперник, режимът в Кремъл е съперник, само че постоянно съм го казвал, че ние не водим война против Русия и съветския народ. Ние поддържаме Украйна, ние вършим всичко, с цел да ѝ помогнем да надделее над Русия. Защото, ще Ви го кажа доста просто: няма да има дълготраен мир, в случай че няма суверенитет и връщане към интернационално приетите граници на Украйна и в това число Крим. Но е право на украинците да решат, от тях зависи защо и по какъв начин да договарят. Няма по какъв начин да има сигурност и дълготраен мир, в случай че те не са плод на договаряния, които ще се водят от украинците. И няма да има сигурност за французите, в случай че в Украйна няма мир. Мир не значи капитулация на Украйна. Нито значи ампутация на Украйна. Защото всичко това към този момент би означавало, че сме слаби. Така че, позицията на Франция постоянно е била поредна през цялото време. Просто има ескалация от страна на Русия и на тази ескалация би трябвало да кажем, че сме подготвени да отговорим уместно.
 
TF1 и France2: Мислите ли, че Русия може да се опита да Ви убие? Неотдавна отменихте посещаване в Украйна от съображения за сигурност.
ЕМ: Не мисля. Да, по този начин го интерпретира Русия. Не им вярвайте. Знаете ли, доста е забавно по какъв начин общественият спор е навсякъде обхванат от съветската дезинформация, която накара хората да повярват в тази спекулация. И доста хора в този момент са уверени, че ще изпратим сухопътни войски. И това влезе и в груповия спор. Един от вашите сътрудници ми задава въпроса, тъй като словашкият министър-председател, който е доста непосредствен до Русия, споделил, че тайният план, който имаме, е да изпратим сухопътни войски и ние всякога, когато реагираме, затваряме порти, ние се свиваме. Така че отложих пътуването, което бях възнамерявал, тъй като президентът Зеленски идваше в Европа за конференцията по сигурността в Мюнхен. Затова му предложих да пристигна и да подпише съглашението тук. И по-късно му споделих, въз основа на доста дългата полемика, която организирахме и ясното наблюдаване, което направих и което преди малко изложих пред Вас, че счетох, че ще съм надалеч по потребен, вместо да бъда в Киев, да убедя европейците и нашите съдружници да бъдем по-решителни и да създадем крачка напред. Това, което направихме тук на 26-ти с тези нови начинания, които бяха подхванати, беше да се опитаме да отидем по-далеч и по-точно да накараме всички да осъзнаят, че нещата се трансформират и че се трансформират бързо и че смяната не е в положителната посока. И това обръщение ще отнеса на следващия ден в Берлин, където ще видя с канцлера Шолц и с полския министър-председател.
 
TF1 и France2: Почти всяка седмица съветският президент Владимир Путин размахва нуклеарната опасност по много явен и застрашителен метод. Франция е единствената страна-членка на Европейския съюз, която разполага с нуклеарни оръжия. Чувствате ли, или би трябвало ли ние да се усещаме изключително застрашени от съветската нуклеарна опасност?
ЕМ: Първо, ние би трябвало да се усещаме изключително предпазени, тъкмо тъй като ние имаме тази мощност и мощ, и че тъй като това е самият смисъл на избора, изработен още от военачалник дьо Гол след Втората международна война.  На последващо място, ние сме подготвени, ние имаме теория, която е открита и по нуклеарните въпроси. И също така, по нуклеарните въпроси не са нужни доста думи. Ядрената мощ не е инструмент за дестабилизация или опасност. Тя е инструмент за сигурност.
 
TF1 и France2: Фактът, че ние имаме нуклеарно оръжие, тъкмо както и Русия, ни слага в специфична борба – по-голяма отговорност ли ни разпорежда това, или по-голяма тежест?
ЕМ: На първо място нашият нуклеарен потенциал дава сигурност на французите, което малко страни в света имат. Но това ни натоварва и с отговорността да бъдем мощ, оборудвана с това оръжие и затова в никакъв случай да не ескалираме напрежението нито вербално, нито де факто.
 
TF1 и France2: И все пак той размахва нуклеарната опасност? От какъв брой време към този момент не сте приказвал с Путин?
ЕМ: От няколко месеца. Проблем ли е, че не приказвам повече с него? Вижте, приказвах с него всякога, когато беше належащо. Очевидно приказвах с него стотици часове преди февруари 2022 година След това, дълго време сред февруари и април 2022 година, с цел да се опитам да спра тази война и да договарям за мир, само че от момента, в който самият той към този момент не спазваше никаква рамка, и когато в прорез с това, което говореше, той организираше " специфичната " си интервенция, която към този момент осъдихме и която нямаше правна рамка, легитимност, правда, само че атакува Киев, извършваше военни закононарушения в северната част на страната – полемиката нямаше повече смисъл. Но въпреки всичко я удължихме до септември. Тогава имах инцидентни полемики по нуклеарния въпрос, тъй като ние поехме самодейността поради атомната електроцентрала, която беше покрай фронтовата линия. И дружно с Международната организация за атомна сила пробвах да направя всичко, с цел да защитя тази централа и по този начин имах полемики по това време, само че полемики, които съм изцяло подготвен да повеждам когато и да е. Но във всеки случай отсреща би трябвало да има някой, който приказва истината и чието желание е да реализира мир, а това не е по този начин през днешния ден.
 
TF1 и France2: Според Вас Владимир Путин съветски родолюбец ли е, или е автократ или деспот? Всичко, което казахте в последните минути, т.е. закононарушенията, които прави против цивилни – гледаме в речника и виждаме, че единствено автократ или деспот може да прави закононарушения против цивилни.
ЕМ: Аз не съм коментатор. Това е президентът на Руската федерация, който през днешния ден е махленски в персонален наказателен и властнически режим в своята страна и който направи избора през последните години, по нарастващ метод през последните месеци да бъде дестабилизираща мощ в Европа, като стартира война, за която единствен носи отговорност и който заплаши сигурността на всички, само че и на доста други театри на интервенции от Близкия изток до Кавказ, до Африка, където Русия е мощ която дестабилизира.
 
TF1 и France2: Вие към този момент не говорите с него, тъй че няма да сте Вие, който ще договаря за мир с него. Кой ще може? Дали Съединени американски щати?
ЕМ: Всяко нещо с времето си. Аз безспорно съм най-обсъжданият водач във връзка с отговорността.
 
TF1 и France2: Но има известна студенина сред Вас и Тръмп.
ЕМ: Тук не става дума за персонални връзки. И също така не желая да ги персонализирам. Това не е разказ. Тук приказваме за живот и гибел. И доколкото съм осведомен, нямам възприятието, че Доналд Тръмп е президент на Съединените американски щати. Днес е ясно, че има война. И до момента в който приказваме, има дами и мъже, които умират в Украйна и чиято гибел е отговорност на президента Путин. И това, което Ви споделям е, че в случай че Украйна загуби, нашата сигурност е застрашена и затова в този момент е времето, когато би трябвало да се съпротивляваме. И в този момент е времето да кажем, че в случай че Русия продължи да ескалира, в случай че обстановката се утежни, би трябвало да сме подготвени и ще бъдем подготвени да вземем нужните решения, тъй че Русия в никакъв случай да не завоюва. И ще пристигна, уповавам се,  възможно най-скоро моментът, в който ще би трябвало да приказвам още веднъж с президента на Руската федерация, който и да е той тогава.
 
TF1 и France2: В началото на януари казахте, че Франция е във военна стопанска система, по-рано говорихте за снаряди, ние гледахме числата, до момента в който приказваме: Франция създава по-малко от 100 снаряда дневно, в случай че не бъркаме и това е, което украинските бойци употребяват за няколко минути. Съжалявам, само че това е доста непретенциозно, в случай че това е максимумът, който можем да реализираме.
ЕМ: Скромно е и е напълно обикновено във връзка с тези категории, тъй като ние нямаме отбранителна промишленост, която да е приспособена към война с висока териториална активност, война, която не беше в никоя от нашите прогнози и война която ние не сме възнамерявали в никакъв случай да предизвикваме сами. Следователно няколко неща: първо още през февруари 2022 година показах, заявих на всички индустриалци, че прекосяваме към военна стопанска система, помолих ги да положат старания да създават повече и да създават по-бързо и това е планът, който поверих на министъра на защитата тогава. В момента имаме няколко сегмента, които бяха от значително значение за украинците. Оръдията " Цезар ", които са решаващи за защитата на Украйна – увеличихме тяхното произвеждане. И където доставихме няколко десетки от началото на спора тази година, ние ще произведем и доставим близо 75 оръдия " Цезар " тази година. Всички те ще отидат на украинския фронт. Ние утроихме нашето произвеждане на категориите снаряди и ракети, които са от голяма важност за украинците, само че и ние имаме ограничавания във опциите и това е правилно за всички европейски страни.  
 
Това, което вършим в лицето на този проблем е, че ние увеличихме нашите потенциали и нашите скорости, само че на първо място това лишава време, тъй като би трябвало да създадем нови линии от нови индустриални структури. Затова взехме решение, че ще ги създадем в Украйна, тъй като е по-близо до фронта, където са нужни. И това може да стане доста по-бързо там. Ето това беше решено тук в Париж с всички сътрудници и това е, което ще създадем ръка за ръка с Германия. Може би има някаква форма на несъгласие в това, че някои от нашите сътрудници са подготвени да ги създават на украинска земя, само че не са подготвени да поемат избрани задължения за бъдещето. В рамките на тази коалиция ще разположим мощности в Украйна, с които да организираме взаимно произвеждане и това ще ни разрешава да вървим по-бързо. И най-после, вършим две други неща, едно в кратковременен проект и едно в средносрочен проект: това е цялата логичност на военната стопанска система. В кратковременен проект ще търсим на всички места, където има налични муниции и по този начин ще проверим насам-натам по света. Няма да кажа имената им тук, тъй като за някои от тях поверителността е наложителна, само че ще разгледаме наличните им ресурси и им предлагаме да купуваме от тях, тъй като това е въпрос на експедитивност. В същото време слагаме европейската отбранителна промишленост в позиция да е способна да създава доста повече в дълготраен аспект.
 
TF1 и France2: И по какъв начин го финансирате, тъй като имаме леки бюджетни проблеми сега, виждаме, че би трябвало да спестим доста милиарди. Как финансирате цялото това военно изпитание.
ЕМ: Първо ще бъда доста прям с нашите сънародници и с Вас. Ние не сме спирали да го повтаряме от 2 години насам и го споделяме, всички европейски водачи, всички без изключение споделят, че в тази война ние сме заложени на карта, за нас, за нашето бъдеще тази война е екзистенциална и не можем да продължим да живеем, като че ли нищо не се е случило.  Така че ние, както Ви споделям, към този момент сме планували финансиране. Имаме закон за военното програмиране, който идва след другия, удвоихме бюджета на армията си, към това се прибавят бюджетните решения, които направихме от 2022 година насам, в допълнение към това, че финансираме помощ в Украйна, към този момент сме финансирали почти 4,8 милиарда евро и ще стигнем до 3 милиарда евро тази година. На последващо място това е наш европейски ангажимент. Затова стартирахме Европейския механизъм за мир и той ще бъде одобрен идната седмица от Европейския съвет. И той възнамерява да даде контракти на нашите отбранителни производители да създават на наша земя, с цел да създават повече оръжия за нас, за нашия източен фланг и за Украйна и ние ще използваме тези пари. Ние също ще използваме парите, които имаме в капиталовата стратегия, с цел да отидем и да произвеждаме в Украйна с украинците.
 
Така че, Европа е тази, която също се активизира дружно с нашите национални вложения. И в допълнение към това не би трябвало да изключваме също, че на оперативно равнище ще би трябвало да вземем спомагателни решения като европейци. Тоест да решим да финансираме нови начинания със заеми и аз не го изключвам. Мисля, че и това, което успяхме да създадем през интервала на Covid, когато си казахме, че сме изправени пред потрес от тази пандемия, че всички сме наранени и че би трябвало по някакъв метод да съберем пари дружно на пазарите, като поставихме всеки от нашите подписи на масата. Това ни разреши да се задържим и това ни разреши да стартираме още веднъж. Мисля, че в случай че потребностите се окажат по-големи, а това е предложение, направено от министър-председателя на Естония, това не е френско предложение, само че се причислявам към него и по тази причина считам, че това, което желая да Ви осведомявам от началото на нашия диалог и общо взето в продължение на последните 10 дни – желая нашите сънародници да схванат, че има единствено една страна, виновна за обстановката, в която се намираме, и това е режимът на Кремъл. Но и ние носим отговорност и Ви споделям това по съвест като президент на републиката…
 
TF1 и France2: Но виждали ли сте социологическите изследвания за поддръжката на Украйна и че има спад в поддръжката за нея?
ЕМ: Знаете, че сме претърпели доста други сходни моменти в нашата история. Винаги е доста по-лесно да отидете и да " пеете на хората приспивни песнички ”. Но аз ще Ви го кажа довечера, въпреки да не е известно: мирът не е близо. Да, те прокламират, че са за мир – същите хора, които споделят, че през днешния ден не желаят да поддържат Украйна, те не избират мира. Напротив, посредством своя избор те избират провалянето. Преди няколко дни те избраха да предадат своя суверенитет. И в този момент споделят на агресора, че ние имаме предели в своите благоприятни условия и ще го оставим да напредне колкото си желае.
 
TF1 и France2: Г-н президент, преди няколко дни Сенатът и Националното заседание трябваше да вземат решение посредством гласоподаване на споразумениеto за сигурност, което подписахте с украинския президент. Няколко политически партии се въздържаха или гласоподаваха срещу. Националното заседание се въздържаха, а Комунистическата партия на Франция гласоподаваха срещу. Какво мислите за тяхната позиция? Те пацифисти ли са, което е тяхно право, те принадлежности на Кремъл ли са, потребни идиоти ли са, както бихме споделили преди няколко десетилетия?
ЕМ: Не! Аз непрекъснато съм се стремял да подкрепям единството на страната през цялото време. На срещите, които направих с всички партийни водачи и президенти на конституционните събрания преди няколко дни потвърдих, че това е независимост, това е политически плурализъм, тъй че би трябвало да почитаме това. Но имам едно доста надълбоко противоречие, което е, че през днешния ден изборът да се въздържиш или да гласуваш против поддръжката за Украйна не е избор за мир, а избор на проваляне.
 
TF1 и France2: А когато някой Ви упрекна, че употребявате спора в Украйна в своя политическа изгода?
ЕМ: Ние към този момент организирахме този спор. Последните президентски избори се организираха няколко месеца след началото на спора от 22 февруари. Чуйте ме – това не е съществено, това е всичко, което мога да Ви кажа, не е съществено, тъй като отговорността за тази война, отговорността за ударите, нанесени на украинския фронт, е единствено на Русия. Нашата отговорност е да бъдем мощни за мира, нашата отговорност е точно да поддържаме това европейско единение и всякога, когато реализираме европейско единение през цялото време, то е било под френското водачество и ние ще го получим, ще видите, че ще устоим нашето единение. Но би трябвало да бъдем мощни, би трябвало да бъдем мощни, с цел да възпираме, би трябвало да бъдем мощни, с цел да разубедим, би трябвало да бъдем мощни, с цел да се съпротивляваме, би трябвало да бъдем мощни за нашата сигурност.
 
TF1 и France2: Г-н президент, това изявлението е отдадено на войната в Украйна, само че ние не можем да не обсъдим и другата война, която се води в Газа, предизвикала може би 30 000 убити. Обстоятелствата там са ужасни. Вие постоянно сте казвали след терористичните офанзиви от 7 октомври в Израел, че стоите зад Израел и че Израел има право на безспорна отбрана. Има ли Израел право да се пази до степен на възмездие? Какво мислите за дейностите на израелската войска през днешния ден в линията Газа?
ЕМ: Думите са значими – aз в никакъв случай не съм казвал, че Израел има безусловно право. Никога не съм казвал думата безусловно. Франция има непрекъсната позиция през цялото време и също така – и тук може би бяхме сами в един миг предишния октомври, ние непреклонно осъдихме огромната терористична офанзива, подхваната от Хамас против Израел и неговото население. Ние всички сме в развой на разформироване на асоциациите, които финансират Хамас. С няколко колегата ние прекъсваме финансирането на Хамас, където и да съществува. Имаме разпуснати асоциации, убеждавам Ви. Най-добрият метод да не притеснявате другите е да не казвате нищо или просто да казвате това, което масите желаят да чуят. Но това не е позицията на Франция и в никакъв случай не е била през цялата ни история, ние имаме позиция. И в случай че ми позволите да я изразя просто: първо непреклонно наказание на офанзивата – тогава казахме, че сигурността на Израел не е единствено тяхна работа, което също значи, че не могат да водят отбраната си без условия и ограничавания и ние сме подготвени да си сътрудничим, да вземем за пример за финансирането. Това е, което споделих незабавно. Второ, споделих им, Вие сте народна власт, затова имате отговорност, би трябвало да спазвате филантропичното право, военното право, интернационалното право и по тази причина от месец октомври Франция прикани за помирение, по тази причина ние сме първата европейска страна, която одобри резолюция на Съвета за сигурност с няколко страни в региона – Йордания, Обединените арабски емирства, с цел да призове за преустановяване на огъня. Ето за какво ние организирахме през октомври тук единствената филантропична конференция за поддръжка на палестинския народ, като публично призовахме за преустановяване на огъня. И третата част е политически отговор, защото сигурността на целия район на Израел, на палестинския народ и на всички страни в района е, че има политически отговор на законните права на палестинците.
 
TF1 и France2: Трима френски заложници са държани от Хамас към този момент повече от 5 месеца. Живи ли са, знаете ли къде са? В договаряния ли сте – непосредствено или с медиатор, с цел да ги освободите?
ЕМ: Благодаря Ви, че повдигнахте тази тематика, която е толкоз значима за нас. Ние се борихме тежко, дружно с Катар и Египет, да осигурим освобождението на нашите заложници, които бяха освободени през последните месеци. Ние към момента имаме трима. Аз няма да кажа нищо довечера и Вие ще ме разберете, тъй като полемиките са в ход. Само фамилиите са осведомени. Дискусиите са в ход, ние влагаме доста сила и желая да благодаря на сътрудниците, които загатнах, и в действителност се надявам, че ще успеем да освободим нашите заложници. Това е от значително значение за нас и се надявам, че с изключение на френските заложници, всички израелски заложници от целият свят ще бъдат освободени, тъй като това е неприемлива процедура и се разрушават и отнем
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР