Президентът Доналд Тръмп подписа снощи разпореждането за налагането на вносни

...
Президентът Доналд Тръмп подписа снощи разпореждането за налагането на вносни
Коментари Харесай

Тръмп подписа за митата върху стоманата и алуминия

Президентът Доналд Тръмп подписа нощес разпореждането за налагането на вносни мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия, предадоха информационните организации.

Новата мярка, която ще влезе в действие след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. Преди Тръмп беше казвал, че смяната в цените за тези вносни метали ще обгръща всички страни.

На конференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия импорт на стомана и алуминий като "нападение против нашата страна ". По думите му вътрешното произвеждане е въпрос на национална сигурност. "Ако не желаете да плащате мита, докарайте заводите си в Съединени американски щати ", предложи президентът на вносителите.

Според предварителна информация от администрацията други страни ще могат да аплайват за изключение, т.е. да не заплащат тези мита. Но не са известни детайлности по какъв начин ще става това.

При подписването Тръмп разгласи, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията "със Съединени американски щати. Агенция Ройтерс означи, че този жест цели да окаже напън върху Канада и Мексико да създадат отстъпки на договарянията за Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА), които са позамрели.

Тръмп изиска отстъпки и от страните в Европейски Съюз, като се оплака, че те се отнасят непочтено по отношение на американските коли, и заплаши, че може да увеличи митата за европейски коли.

Европейският съюз би трябвало да бъде изключен от въведените нови митнически цени на Съединени американски щати за стоманата и алуминия, сподели тази нощ Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията.

"Ще търсим повече изясненост по този въпрос през идващите дни ", сподели тя, като означи, че Европейски Съюз и непосредствен съдружник на Съединени американски щати, съобщи ДПА.
Малмстрьом добави, че в събота ще се срещне с непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР