Президентът днес проведе консултации с тримата подуправители на Българска народна

...
Президентът днес проведе консултации с тримата подуправители на Българска народна
Коментари Харесай

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Президентът през днешния ден организира съвещания с тримата подуправители на Българска национална банка - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, които са измежду евентуалните вероятни претенденти за длъжностен министър председател, след последните промени в Конституцията на България, предава БГНЕС.

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев, който още в четвъртък съобщи позицията си, че не е далновидно и не е добра концепция да се намесва Централната банка в конюктурни политически процеси.



Преди подуправителите на Българска народна банка, на среща с президента Румен Радев пристигна омбудсманът Диана Ковачева. И пред президента и пред медиите тя съобщи, че не може да е длъжностен министър председател, тъй като следва клетвата ѝ като арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург. Следващата седмица тя ще подаде оставка като омбудсман.

" Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента. Аз постоянно съм бил виновен от позиция на обществения интерес. Чухте съображенията на шефа на Българска народна банка - за еврозоната и за по-нататъшното икономическо развиване ", съобщи подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов след приключителите съвещания с президента.



" Екипът в Българска народна банка би трябвало да продължи да работи и да вървим напред. От тук нататък всеки един от нас би трябвало да се съобрази с крайното решение на президента. Разговорът с президента беше изчерпателен и потребен, имам вяра, че той ще откри решение ", Чобанов.

" Управителят на Българска народна банка очерта позицията на Централната банка и в този подтекст аз няма какво да прибавя. Ясно е къде е позиционирана банката ", сподели подуправителят Радослав Миленков.

" Каквото съм имал да кажа, съм го споделил на президента ", добави Миленков. Той дефинира актуалната политическа обстановка като напрегната и добави, че целият му професионален път е в качеството му на банкер, а не на политик.



" Отговорността е в ръцете на президента. Работим по проект за еврозоната и осведомих Румен Радев ", уточни подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров след приключителите съвещания.

" Пътят към еврозоната зависи от управлението на Българска народна банка ", акцентира Гюров.

Той не даде отговор пред медиите дали би напуснал поста в банката, с цел да оглави длъжностен кабинет.

" Включването на шефа и подуправителите на Българска народна банка в тази процедура е решение на законодателя. Аз съм тук да извърша процедурата. Нека президентът да откри уравновесено решение в този миг ", заключи Гюров.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР