Президентът Джо Байдън заяви, че очаква да разговаря с китайския

...
Президентът Джо Байдън заяви, че очаква да разговаря с китайския
Коментари Харесай

Байдън ще разговаря със Си Дзинпин за сваления шпионски балон, но няма да се извинява

Президентът Джо Байдън съобщи, че чака да беседва с китайския президент Си Дзинпин, само че няма да му се извинява. Поводът на техня диалог ще бъде при започване на месеца, откакто прелетя над Съединени американски щати.

Байдън не сподели по кое време тъкмо ще приказва с китайския водач, само че посочи, че страната му продължава да води дипломатически договаряния с Пекин по този въпрос, оповестява " Reuters ".

" Ние не търсим нова студена война. Очаквам да беседвам с президента Си. Надявам се, че ще стигнем до дъното на този въпрос, само че няма да се извиня за свалянето на този балон ", сподели американският държавен глава.

В последните седмици имаше и други случаи на видяни неидентифицирани въздушни обекти над Съединени американски щати, които след това бяха свалени. Байдън сподели, че разследващата общественост на Съединени американски щати към момента се пробва да научи повече за трите неидентифицирани обекта:, още един над Канада и. Администрацията съобщи, че обектите са били свалени, тъй като са представлявали опасност за гражданската авиация.

" Все още не знаем тъкмо какви са били тези три обекта, само че нищо сега не подсказва, че са били свързани с китайската стратегия за шпионски балони или са били наблюдателни апарати от някоя друга страна ", добави американският президент.

Разузнавателната общественост счита, че обектите " най-вероятно са били балони, свързани с частни компании, развлекателни или проучвателен институции ", акцентира Байдън.

Отделно, основният чиновник на Пентагона за Китай Майкъл Чейс възнамерява да посети Тайван през идващите дни, оповестява " Financial Times ", базирайки се на свои източници. Чейс ще бъде най-високопоставеният чиновник на Съединени американски щати в региона на защитата, който ще посети острова от 2019 година насам. Китай претендира, че демократично управляваният остров е негов, до момента в който Съединени американски щати от десетилетия следват неангажираща политика.

" Мисля, че последното нещо, което Си желае, е да скапе радикално връзките със Съединените щати и с мен ", посочи Байдън.

Китай продължава да твърди, че сваленият 60-метров балон е бил за наблюдаване на метеорологичните условия. Вашингтон обаче счита, че той е служил за наблюдаване.

Говорителят на китайското външно министерство още веднъж назова сваления балон " безпилотен цивилен дирижабъл " и съобщи, че Съединени американски щати " би трябвало да са подготвени да се срещнат с Китай по средата, да ръководят разликите и да се оправят по подобаващ метод с изолирани, непредвидени произшествия, с цел да се избегнат недоразумения и неправилни преценки ".

Вашингтон осведоми десетки страни за това, което съгласно него е световна китайска стратегия за наблюдаване, и добави шест китайски организации в черен лист за експорт.

Пекин предизвести за " контрамерки против съответните американски структури, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай ", а в четвъртък включи компанията Lockheed Martin Corp в " лист с ненадеждни структури " поради това, че продават оръжие на Тайван и забрани вноса и износа, свързани с Китай.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР