Байдън ще се срещне с Нетаняху на Общото събрание на ООН за първа среща лице в лице, откакто израелският премиер се върна на поста

...
Президентът Джо Байдън следващата седмица ще проведе първата си среща
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън следващата седмица ще проведе първата си среща лице в лице с израелския премиер Бенямин Нетаняху, откакто израелският лидер се върна на поста.

Байдън ще се срещне с Нетаняху в кулоарите на Общото събрание на ООН, преди да приеме украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон по-късно през седмицата.

„В сряда президентът Байдън ще седне с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, за да обсъдят редица двустранни и регионални въпроси, фокусирани върху споделените демократични ценности между Съединените щати и Израел и визия за по-стабилен, проспериращ и интегриран регион, както и за сравняване на бележки за ефективно противодействие и възпиране на Иран“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред репортери по време на пресбрифинга в петък.

Нетаняху не е канен в Белия дом, откакто се завърна на поста през декември, ход, който широко се тълкува като свързан с неодобрението на администрацията на Байдън към предложените от израелското правителство съдебни реформи.

Офисът на Нетаняху разтръби през юли, че той е бил „поканен“ да се срещне с Байдън в Съединените щати, но Белият дом нарочно отказа да го нарече покана и преди това не каза къде ще се срещнат лидерите.

След завръщането си във Вашингтон Байдън ще бъде домакин на Зеленски в четвъртък за третата му среща в Белия дом, която Съливан каза пред репортери „със сигурност идва в критичен момент, тъй като Русия отчаяно търси помощ от страни като Северна Корея за своята брутална война в Украйна, като украински силите продължават да напредват в своята контраофанзива.“

„Президентът Байдън очаква с нетърпение да чуе гледната точка на президента Зеленски за всичко това и да потвърди пред света и пред Съединените щати, пред американския народ ангажимента си да продължи да води света в подкрепа на Украйна, докато защитава своята независимост, своята суверенитета и нейната териториална цялост“, добави той.

Посещението на Зеленски във Вашингтон идва в момент, когато републиканците в Конгреса изразяват недоволство от допълнителното финансиране за Украйна в продължаващата й война с Русия. CNN съобщи по-рано тази седмица, че Зеленски също ще посети Капитолийския хълм по време на пътуването.

„Мисля, че той очаква с нетърпение възможността не само да види президента Байдън тук в Белия дом, но и да види лидерите на Конгреса от двете партии, за да заяви, че Съединените щати са били голям приятел и партньор на Украйна през цялото време цялата тази брутална война и че Съединените щати трябва да продължат да правят това“, каза Съливан в петък.

В допълнение към заседанието на Нетаняху, Байдън трябва да говори пред Общото събрание във вторник, където Съливан каза, че „той ще изложи на света стъпките, които той и неговата администрация са предприели, за да развият визия за американско лидерство, която се основава на предпоставка за работа с други за решаване на най-належащите световни проблеми“, преди да се срещне с президентите на Казахстан, Република Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

В сряда Байдън ще се срещне с президента Луис Инасио Лула да Силва от Бразилия, присъединявайки се към бразилския лидер за събитие с профсъюзни лидери от двете страни.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР