Президентът Джо Байдън ще се срещне лице в лице с

...
Президентът Джо Байдън ще се срещне лице в лице с
Коментари Харесай

Байдън ще се срещне със Си Дзинпин в района на залива на Сан Франциско

Президентът Джо Байдън ще се срещне лице в лице с китайския президент Си Дзинпин за първи път от една година в сряда, сподели Белият дом, в дипломация с високи залози, ориентирана към ограничение на напрежението сред двете международни суперсили, предава Ройтерс.

Внимателно следеното взаимоотношение в коридорите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) в региона на залива на Сан Франциско може да продължи часове и да включва екипи от чиновници от Пекин и Вашингтон.

Очаква се да обхване световни въпроси от войната Израел-Хамас до съветската инвазия в Украйна, връзките на Северна Корея с Русия, Тайван, Индо-Тихия океан, правата на индивида, фентанил, изкуствен интелект, както и " обективни " търговски и стопански връзки, споделиха висши чиновници на администрацията на Байдън.

„ Нищо няма да бъде задържано; всичко е на масата “, съгласно един американски чиновник, който отхвърли да бъде назван, на брифинг с кореспонденти.

„ Ние сме ясни за това. Знаем, че напъните за оформяне или реформиране на Китай в продължение на няколко десетилетия са се провалили. Но чакаме Китай да бъде в близост и да бъде главен състезател на международната сцена до края на живота ни. “

Американски чиновници, които упорстваха за срещата през по-голямата част от годината, считат, че Пекин интензивно работи за подкопаване на политиката на Съединени американски щати по света.

Белият дом удостовери деня на срещата в изказване в петък. Китайското външно министерство сподели в петък, че Си ще посети Съединените щати на 14-17 ноември, ще участва на срещата на върха на АТИС и ще се срещне с Байдън.

Снимка: БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР