Президентът Байдън ще номинира Бриджит Бринк за следващ посланик на

...
Президентът Байдън ще номинира Бриджит Бринк за следващ посланик на
Коментари Харесай

Джо Байдън ще номинира посланик на САЩ в Украйна

Президентът Байдън ще номинира Бриджит Бринк за идващ дипломат на Съединени американски щати в Украйна, заяви Белият дом в понеделник. Този ход има за цел да запълни позиция, която остава публично вакантна от три години и все още е с особена значимост на фона на съветската инвазия там, написа американският вестник " Вашингтон Пост ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън сподели след, че Бринк, която сега е дипломат на Съединени американски щати в Словакия, има " бездънен опит в района " и " ще бъде доста мощен представител на Съединените щати в Украйна ".

Съобщението пристигна, откакто Блинкън и министърът на защитата Лойд Остин се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски по време на първото американско посещаване на високо ниво в Украйна от началото на съветската инвазия.

Длъжностните лица споделиха, че дипломатическите действия на Съединени американски щати в Украйна ще се възобновят тази седмица, като първа стъпка към повторното отваряне на посолството на Съединени американски щати в Киев. " Десетилетията опит на Бринк я вършат неповторимо подобаваща за този миг от историята на Украйна ", се споделя в изказване на Държавния департамент в понеделник.

Съединени американски щати няма дипломат в Украйна от 2019 година Номинацията на Бринк има за цел да запълни дипломатическата празнина, останала откогато президентът Доналд Тръмп през 2019 година - ход, който беше деликатно прегледан по време на първия импийчмънт на Тръмп.

Бринк, чиято кариера в дипломацията продължава повече от 26 години, не е непозната на ескалацията на напрежението в Източна Европа.

От 2015 до 2018 година тя работи като заместник-помощник-секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси към Държавния департамент, като следи от близко продължаващото напрежение на територията на някогашния Съветски съюз. Тя също е работила в Узбекистан и Грузия и е била на служба в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Бринк поддържа влизането на Словакия в НАТО през 2004 година и стана дипломат на Съединени американски щати в страната през 2019 година, позиция, която заема сега.

Като дипломат на Съединени американски щати в Словакия Бринк сподели, че нейните цели са " да продължи нашето мощно съдействие в отбранителния бранш, да търси способи за увеличение на търговията и вложенията и да приказва високо и ясно за споделените полезности, които са в основата на трансатлантическата връзка ".

" Времето от издигането на кандидатурата за дипломат до потвърждението постоянно се проточва заради тромава комбинация от администрация, политика и законови условия. Но откакто към този момент беше доказана от Сената за настоящия й пост, това може да форсира предстоящото й предопределение в Украйна.

В началото на съветската инвазия Бринк посети границата на Словакия с Украйна, където сподели, че е била очевидец на " сърцераздирателните подиуми " на бежанци, бягащи от насилието.

" Сърцето ми е с всяка жертва на тази безсмислена война ", написа тогава тя в изказване.
 Байдън се въздържа да отвори още веднъж посолството на Съединени американски щати в Киев
Байдън се въздържа да отвори още веднъж посолството на Съединени американски щати в Киев

към този момент надвиват опасенията за сигурността на чиновниците

Припомняме, че Съединени американски щати бяха една от първите страни, които първи изтеглиха от Киев членовете на фамилиите на дипломатите и несъществения личен състав още пред началото на съветската инвазия в Украйна, няколко дни преди 24 февруари реалокираха посолството си в западния украински град Лвов, само че по-късно изтеглиха чиновниците си и оттова.

Макар и Киев да се счита за релативно спокоен откакто съветските войски се изтеглиха от региона, по града още веднъж се изстрелват ракети от съветска страна и опасности явно съществуват. Ракети се изстрелват и по Лвов, който е доста едва обиден от войната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР