Байдън казва, че стачкуващите работници на UAW заслужават „справедлив дял от ползите, които помагат да създадат“ за автомобилните производители

...
Президентът Байдън действаше внимателно в петък, когато се обърна към
Коментари Харесай

Президентът Байдън действаше внимателно в петък, когато се обърна към решението на United Auto Workers да стачкуват, след като около 13 000 автомобилни работници напуснаха работа в полунощ петък.

г-н Байдън, който се смята за най-просъюзния президент в съвременната история, каза, че изпраща двама от висшите си служители в администрацията в Детройт, за да им помогнат в преговорите. Действащият министър на труда Джули Су и старшият съветник Джийн Сперлинг се отправят към Детройт, за да работят с UAW и компаниите по споразумение. Г-н Байдън иска резолюция за работниците от UAW, но признава, че една продължителна стачка би била лоша новина за икономиката на САЩ преди изборната година, отбеляза високопоставеният политически кореспондент на Белия дом Ед О'Кийф.

" Нека бъдем ясни, никой не иска стачка. Ще го кажа отново - никой не иска стачка", каза президентът по време на забележки в залата на Рузвелт, настоявайки, че работниците заслужават "справедлив дял от ползите, които помагат да създадат за едно предприятие ."

Работниците на UAW искат четиридневна, 32-часова работна седмица срещу заплащането на петдневна, 40-часова работна седмица, както и значително увеличение на заплатите. Те също така искат повече платен отпуск и пенсионни обезщетения, вместо 401K спестовни планове, наред с други искания.

Това е първият път в историята на UAW, че работниците стачкуват и в трите компании наведнъж, каза президентът на UAW Шон Фейн в обръщение на живо във Facebook късно вечерта в четвъртък.

Г-н. Байдън разговаря с лидерите на UAW в дните преди стачката. Запитан в Деня на труда дали се притеснява от стачка на UAW, г-н Байдън отговори: „Не, не се притеснявам от стачка, докато не се случи“.

„Не мисля, че това ще се случи“, каза г-н Байдън тогава.

Търговската камара на САЩ междувременно казва, че г-н Байдън носи част от вината за стачката на UAW.

„Стачката на UAW и наистина „лятото на стачките“ е естественият резултат от подхода на „цялото правителство“ на администрацията на Байдън за насърчаване на профсъюзите на всяка цена“, каза президентът и главен изпълнителен директор на Търговската камара Сузан П. Кларк каза петък.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР