Президентът Александър Вучич обяви почти пълно разоръжаване на Сърбия, включително

...
Президентът Александър Вучич обяви почти пълно разоръжаване на Сърбия, включително
Коментари Харесай

Вучич обяви разоръжаване на Сърбия и полицай във всяко училище след масовите касапници

Президентът Александър Вучич разгласи " съвсем цялостно разоръжаване " на Сърбия, в това число двегодишен мораториум за разрешителни за нови оръжия, както и служител на реда във всяко учебно заведение след всеобщите убийства в последните два дни.

В послание към нацията назова " терористичното нахлуване " снощната пукотевица, при която млад мъж откри разхвърлян огън в три села в региона на Младеновац, като умъртви 8 души и рани 14. Стрелецът Урош Блажич на 21 година бе арестуван през днешния ден.

Вучич дефинира станалото като нахлуване против цялата страна и всеки жител, като означи, че това става след трагичната пукотевица в учебно заведение в Белград в сряда. При нея 13-годишен възпитаник умъртви 9 души - 7 девойки, едно момче и охранител, и рани още 7 души. Заради тази пукотевица от през днешния ден Сърбия е в тридневен печал.

" Заедно сме в болката и тъгата ", обърна се Вучич към родителите и околните на починалите и потърпевшите. Президентът първо се опита да успокои родителите на над 500-те хиляди възпитаници в Сърбия, като разгласи нови ограничения за защита на учебните заведения.

" В идващите 6 месеца ще приемем 1200 нови служители на реда, като ще прехвърлим още хиляда служители на реда да стоят в учебните заведения. За да са сигурни родителите, до защитата ще стои служител на реда съвсем постоянно в учебното заведение ", сподели президентът, като уточни, че това би трябвало да се извърши напълно в период от една година.

По думите му по този начин ще се усили сигурността с 99 на 100, само че и с 80 на 100 ще се понижи насилието сред учениците в учебните заведения.

" Ако в Белград имаме 331 учебни заведения, в тези учебни заведения ще стоят 331 служители на реда, че и повече, с цел да се сменят ", сподели Вучич. Това ще коства на страната малко 25 милиона евро, само че към този момент са открити средствата.

Президентът разгласи и други ограничения, които целят да предотвратят случаите с огнестрелно оръжие.

Правителството още през днешния ден ще подреди на Министерство на вътрешните работи незабавно да одобри промени в Закона за оръжията и боеприпасите, с които се завишават условията за предпазване и носене на късоцевно огнестрелно оръжие, а за тези които не ги извършват – наложително изкупуване на оръжието.

Всички, които има оръжие – към 400 000 души, без ловното оръжие, ще преминат проверка, с цел да останат 30-40 хиляди единици оръжие.

" Ще правим съвсем цялостно разоръжаване на Сърбия ", сподели Вучич, като даде обещание, че наказванията за противозаконното държане на оръжия ще бъдат съвсем удвоени. И означи, че снощната пукотевица е осъществена с нерегистрирано оръжие.

За всички, които имат оръжие, в това число ловците, се плануват 6-месечни и едногодишни инспекции, в това число лекарски, психиатрични и психически прегледи. И когато съответните служби кажат, в период от 48 часа, наложителен тест за психоактивни вещества, добави Вучич.

Той заяви, че на вътрешното министерство се подрежда да завиши условията за владеене на ловно оръжие. Ведомството би трябвало да предприеме всички ограничения за въвеждане на мораториум за издаване на разрешителни предпазване и носене на каквото и да е оръжие през идващите две години, в това число ловно оръжие.

На Министерство на вътрешните работи се подрежда да призове притежателите на нелегално оръжие да го предадат в период от един месец, без последствия за тях.

" Ако не го предадат, ще го намерим, а последствията ще бъдат страшни ", сподели Вучич.

Президентът заяви, че на правосъдното министерство се разпореждат промени в наказателния кодекс за увеличение на наказванията за закононарушения, свързани с произвеждане, предпазване, носене и търговия с оръжие и взривни субстанции.

За нелегално оръжие, за което може да се получи позволение, наказването става от 1 до 8 години затвор, като до момента е било от 6 месеца до 5 години.

За оръжие, за което не може да се получи позволение, като автомат " Калашников ", се планува затвор от 2 до 12 години, а до момента са били до 8 години.

А за оръжия с огромна разрушителна мощ, като бомби гранати - до 15 години, като минимално наказване да е 5 години затвор, изясни Вучич.

Ще се усилят и наказванията за носене на рискови предмети, като ножове и друго хладно оръжие, за отбрана на децата в учебните заведения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР