Президент и служебен премиер не отговорили за спасителни проекти по

...
Президент и служебен премиер не отговорили за спасителни проекти по
Коментари Харесай

Кап. Богдан Богданов, председател на Българска морска камара, пред “Труд”: Има риск корабът „Vera Su“ да се пречупи

Президент и длъжностен министър председател не дали отговор за избавителни планове по Плана за възобновяване

Пак регистрираха замърсяване в региона

Рискът за изкривяване на заседналия транспортен съд “Vera Su” е голям, съобщи пред “Труд” ръководителят на Българска морска камара (БМК) кап. Богдан Богданов след персонален оглед на място. “В момента България няма нито готови фрагменти, нито техника, с цел да реагира съответно при положение на рецесия. От 2006 година водим борба за възобновяване на естествената активност по търсене и избавяне и за морска тактика, само че погромът е факт”, разяснява кап. Богданов. Според него страната ни незабавно се нуждае най-малко от съвременен избавителен транспортен съд. Последният - “Перун”, бе продаден предходната година на търг за 274 800 лева, откакто 12 година от времето на Тройната коалиция заставам на котва.



Кап. Богданов даде за образец Плана за възобновяване и развиване, в който няма и дума за морския бранш. От БМК изпратили предложение с съответни планове до президента и до служебния министър председател, само че не са получили никакъв отговор.

“В случая с “Vera Su” е необходим сериозен разбор на аргументите, довели до засядането. Имаме една от най-хубавите в света системи за надзор на корабния трафик и за мен е мистерия за какво с кораба не е била открита връзка, откакто 2 часа той е плавал към брега, без да промени курса си”, акцентира кап. Богданов. Около “Vera Su” още веднъж има превишение на нормите за амониев азот в морската вода, оповестиха от Басейнова дирекция “Черноморски район”.

Служебният транспортен министър Христо Алексиев разгласи, че освободил шефа на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров поради създалата се обстановка. Вълнението е към 3-4 бала и се затруднява укрепването на кораба, работи се по 5 сюжета и е открит контакт с 3 компании, вършат се сюжети за изнасяне на рисковия товар с хеликоптери. По думите на Алексиев, нямало закъснение, а вземане предвид с нормативните актове.
Д-р Димитър Беров, Лаборатория по Морска Екология, ИБЕИ-БАН: В морето може да се излее азота от канализациите за 2 години


Наличните на борда на заседналия транспортен съд карбамид (CH4N2O), общо към 3300 тона, е доста на фона на общите количества азот, навлизащ в крайбрежните морски води от публично регистрирани източници на азотно замърсяване - непречистени и отчасти пречистени отпадни води, индустриално замърсяване, реки и крайбрежни езера.

Това показва в собствен отчет доктор Димитър Беров от лабораторията по морска екология при Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

“Като образец, регистрираното в отчети и разбори на Басейонва Дирекция-Черноморски регион към Министерство на околната среда и водите годишен вток на азот от канализациите на град Варна е към 800 тона годишно, а на град Бургас - към 165 тона годишно, а по цялото ни Черноморие е към 1400 тона”, отбелязва още доктор Беров. Той предизвестява, че освобождението на наличните на борда на кораба количества азот в морската среда, ще е еквивалента на заустването на отпадните води на множеството обитаеми места по Черноморското ни крайбрежие в една точка в региона на Яйлата.

Реагира се в първите 24 часа

Златното предписание при случай на море е да се реагира в първите 24 часа. Това повтаряше до последния си мирис доайенът на българските морски спасители кап. Никифор Герчев. От 1977 година той води десетки рисковани интервенции и обичаше да споделя, че без мобилни връзки екипажът на “Перун” се е събирал за 30 минути при потребност. В последното си изявление пред “Труд” през февруари 2020 година, кап. Герчев съобщи, че служители правят национално изменничество, разчитайки за спасяването на човешки живот на море единствено на катери, които могат да стигнат на до 5 благи от брега и то при най-много 3 бала неспокойствие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР