През зимата цените на газа в Европа могат да пробият ...

През зимата цените на газа в Европа могат да пробият

Газпром: Цените може да надхвърлят 4000 долара за 1000 кубически метра през зимата

През зимата цените на газа в Европа могат да пробият границата от четири хиляди $ за хиляда кубически метра, предвижда " Газпром " в канала си в Telegram, предава РИА Новости. Компанията отбелязва, че в този момент газът се търгува над 2500 $ на европейските спотови пазари.

" Според консервативните оценки, в случай че наклонността се резервира, цените ще надвишават 4000 $ за 1000 кубически метра през зимата ", декларират от съветския газов колос.

Миналата седмица фючърсите на газ се търгуваха покрай 2100 долара и последователно нарастваха, като първоначално на тази внезапно скочиха до 2450. В същото време, съгласно Асоциацията на операторите на газови инфраструктури на Европа, към 14 август запасите в европейските подземни складове са попълнени с 48,6 милиарда кубически метра, а като цяло европейските мощности са запълнени на 74,73 %.

" За да доближат равнището на запълненост на хранилищата от началото на сезона на евакуиране 2019/2020 година, фирмите ще би трябвало да получат още 23,8 милиарда кубически метра ", разясняват от " Газпром ", осведоми " Фокус ".

Европейският пазар беше изправен пред газов колапс предходната година. Експертите отдават това на лимитираното предложение от главните снабдители, ниските равнища на претовареност на подземните складове и огромното търсене на полутечен естествен газ в Азия.

Сега Европа не престава да е под напън заради продължаващото напрежение с съветския експорт. А през последните дни обстановката е повлияна от горещото време, което се откри в района, заради което производството на електрическа енергия от различни източници понижава.

Източник: varna24.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg