През Западните Балкани преминава вторият най-често ползван мигрантски маршрут за

...
През Западните Балкани преминава вторият най-често ползван мигрантски маршрут за
Коментари Харесай

Фронтекс потвърди: Западните Балкани са един от най – натоварените мигрантски маршрути

През Западните Балкани минава вторият най-често употребен мигрантски маршрут за нахлуване в Европейски Съюз. Това събощава Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс, представена от гръцката национална телевизия ЕРТ. Най-често мигрантите минават през Централното Средиземнорие, където тази година броят им се е удвоил спрямо 2022г.

През първите пет месеца на 2023 година повече от 30 700 незаконни мигранти са навлезли към страните на Европейския съюз, минавайки през Западните Балкани. Това е с 25 % по-малко в съпоставяне със същия миналогодишен интервал, отбелязва Агенция Франс Прес.

През Централното Средиземноморие са навлезли над 50 300 души, което е двойно нарастване.

По данни на Фронтекс всички миграционни направления, като се изключи Централното Средиземноморие, означават спад, който варира от 6 % през Западното Средиземноморие до 47 % откъм Западна Африка.

Общият брой на прииждащите мигранти, за които е докладвано на Фронтекс, е достигнал 102 000, което съставлява 12-процентно нарастване по отношение на миналата година.

Само преди дни Европа стана очевидец на едно от най - огромните трагични събития с мигранти във водите южно от гръцкия полуостров Пелопонес.  обвързвано с опитите на мигранти да се трансферират към Европейски Съюз, беше потъването Стотици бягащи към европа незаконни мигранти, натоварени на рибарски транспортен съд потъна. При нещастието са умряли минимум 78 души, избавени са 104, само че съгласно гръцката защита на борда е имало 568 индивида, а оживели приказват за 750, измежду които дами и деца.

Този драматичен случай докара до оповестяването на тридневен печал в страната и разпалва гръцкото общество, което излезе на огромни манифестации по този мотив.

В гръцките медии се заприказва за ненавременна реакция от страна на  избавителните служби. Тези обвинявания бяха оправдани с обстоятелството, че самите мигранти, макар че е била осъществена връзка с тях, не са поискали помощ. Това разсъни догатката, че мигрантите са избягвали Гърция като дестинация за прекосяване към Европа. Активистката Науал Суфи отхвърля това съмнение.

Социалната работничка Науал Суфи е първият човек, който се е свързал с риболовния транспортен съд известно време преди нещастието, разиграла се през нощта, написа гръцката медия " Та неа ". По думите ѝ мигрантите са желали единствено да се спасят, без значение къде. Тя споделя, че нещастието се е случило, защото различен кораб се е доближил до корабчето, с цел да помогне. Хората са вързали единия кораб за другия с въжета. Това е провокирало наклоняване на корабчето, суматоха измежду хората, а след това и катурване.

От гръцката брегова защита подчертаха, че са били в подготвеност, само че мигрантите, с които са се свързали, неведнъж са повторили, че нямат потребност от подпомагане и че желаят да стигнат до Италия, съобщи ЕРТ.

Девет египтяни от избавените са задържани, защото има съмнения, че са трафиканти на мигранти. Според показанията корабчето е тръгнало от Египет, спряло е в Либия, с цел да качи мигрантите и е траяло към Италия. На борда е имало хора от Сирия, Египет, Пакистан и Палестина.

Спасителните интервенции в търсене на незнайни лица край Гърция не престават.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР