През юни на Слънцето са се появили над 160 слънчеви

...
През юни на Слънцето са се появили над 160 слънчеви
Коментари Харесай

Рекорден брой слънчеви петна предизвикват тревога за космически бедствия

През юни на Слънцето са се появили над 160 слънчеви петна , което е най-високият месечен брой от повече от две десетилетия, оповестява уеб сайтът Space.com.

Данните удостоверяват, че актуалният безоблачен цикъл, 25-ият от началото на статистиката, набира активност с доста по-бързи темпове от прогнозите на НАСА и Националното ръководство на Съединени американски щати за проучване на океаните и атмосферата (NOAA). Това поражда опасения за тежки галактически метеорологични феномени през идващите месеци и години, считат астрофизиците.

Sun breaks out with record number of sunspots, sparking solar storm concerns
— SPACE.com (@SPACEdotcom)
Докато галактическите организации предвиждаха оптималният месечен брой слънчеви петна по време на 25-ия най-много на слънчевия цикъл да доближи скромните 125, в този момент звездата е на път да означи пик от близо 200 месечни слънчеви петна , а някои учени считат, че този връх може да настъпи единствено след една година. 

„ Най-високият средномесечен брой слънчеви петна от септември 2002 година насам! “ - показа в неделя в Туитър слънчевият физик Кийт Стронг и добави: „ През юни 2023 година броят на слънчевите петна беше 163,4, което е най-високата стойност от над 20 години “.

В неделя, 2 юли, едно от тези слънчеви петна - по-тъмните и по-хладни области на повърхността на звездата, които се отличават с плътни и мощни магнитни полета, провокира мощно слънчево изригване, деятелен мълниеносен изблик, който аргументи краткотрайно радиозатъмнение в западната част на Съединени американски щати и над Тихия океан, съгласно уеб страницата „ Спейсуедър “ (Spaceweather.com). Такива събития могат да зачестят в близко бъдеще с приближаването на максимума на слънчевия цикъл .

Sun's Fiery Frenzy: Produces Record-Breaking 160 Sunspots In 20 Years
— Mashable India (@MashableIndia)
Противно на първичната прогноза на НАСА и NОАА, този най-много може да стане много плевел . Повече слънчеви петна значат освен повече слънчеви изригвания, само че и повече изхвърляния на коронална маса - мощни изригвания на заредени частици, които съставляват слънчевия вятър. А това може да значи неприятно галактическо време на Земята. Интензивните прояви на безоблачен вятър могат да обхванат в магнитното поле на Земята и да натоварят с частици земната атмосфера, което провокира зрелищни полярни сияния, само че също по този начин предизвиква съществени проблеми на енергийните мрежи и спътниците в земна орбита .

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР