През юни месец ще бъде определена фирмата, която да укрепи

...
През юни месец ще бъде определена фирмата, която да укрепи
Коментари Харесай

През юни почват укрепване на свлачището между Смолян и Мадан


През юни месец ще бъде избрана компанията, която да укрепи мега свлачището по главния път сред Смолян и Мадан, който е второразреден. Това стана ясно от отговор на министър Николай Нанков към депутата от левицата Дора Янкова, написа Actualno.com. Тя изрази терзанието си, че през новоизградения обходен път минават товарни коли и рейсове с хора, защото там имало наклони от 17 до 24 градуса. А в действителност предизвестията по пътя са за 17 градуса. Министър Нанков се ангажира да ревизира изказванията на депутатката и в случай че се наложи, да изиска от КАТ да вкарат по-строги ограничавания. Той посочи, че краткотрайният път през Влахово е с дължина 1450 метра и удължава пътя на водачите с до към 800 метра. "Ще направя инспекция по това, което казвате – дали е удачно тежкотоварни камиони да минават през там ", уточни министърът
Той посочи, че следва сключване на контракт за планиране. "Проектантът е определен и до края на месец май следва да се показа техническият план в АПИ, който да се съгласува от АПИ и Министерство на регионалното развитие, а по-късно да се започва избор на реализатор на СМР и контрол, най-вероятно по линия на спешните поправки. Индикативният период за пускане на тези процедури е месец юни ", сподели Нанков.
Според Янкова, която направила засичане, тъкмо един километър е дистанцията от разклона по новата права до село Влахово. "И в село Влахово е плодородно изменена средата – най-малко те са спечелили от осъвременена инфраструктура. Но 17 до 24 градуса надолнище това е рисково. Пролича си, че си разрешават да минават и товарни коли. Ако би трябвало, оставете там да минават единствено леки коли ", посъветва тя.
Относно избора на реализатор тя изиска от Нанков да "напрегнат администрацията ", с цел да се разчисти по-бързо свлачището от главния път. "Действително е труден казусът. Фирмата, която ще изберете, не е ли компания, която има работа в цялата страна и заради тази причина бави!? Това би трябвало да го разсеете като проблем. Другите експерти и специалисти считат, че би могло по-бързо да стане ", сподели Янкова.
Тя предложи да се ремонтира и различен сектор – от Смолян през Фатово към Рудозем и от Смолян до Смилян, защото се употребяват за различни направления в посока към Рудозем и Мадан.
По думите на Нанков главният тежкотоварен трафик идва от Рудозем, само че с КАТ ще създадат по-добра организация, с цел да не минават тежкотоварни коли през новия обходен път. Той добави, че е получил в министерството благодарствени писма от 11 кмета на обитаеми места, наранени от сриването на големите по мащаб скални маси, за бързата и съответна интервенция на страната.
"Благодарят ни както за попречване на по-големи вреди от срутището, по този начин и за недопускане на неговото разгръщане, а и поради бързото отваряне създаване на пътя по обходния маршрут. Съмненията, които имате, незабавно ги разпръсквам, защото договорът с проектанта ще бъде подписан идната седмица и до края на май, след не повече от 20 дни ще бъде показан техническият план, с цел да може юни да стартираме с избора на реализатор, който да извърши изцяло подсилване на ската. Не желая да вършим палиативни дейности. Проектните решения би трябвало да плануват изцяло подсилване както на дейната срутищна зона, по този начин и на сектора източно от нея до разклона за село Тикале. Не бихме си разрешили да създадем нещо палиативно, а да решим изцяло, стабилно и дълготрайно казуса със свлачището ", акцентира министър Нанков.
Относно питането за обходен път на Чепеларе той изясни, че е разграничен на четири подучастъка още през 2000 година. За третия сектор през 2014 година била направена актуализация, само че актуализация е нужна и за останалите три, която тази година ще бъде осъществена. Той сподели, че са нужни средства за актуализация, за завършване на процедурата по отчуждаване и разноски за самото строителство и контрол.
"Ако през октомври месец сме подготвени с актуализацията, ще имаме цялостната изясненост за нужния запас, който АПИ би трябвало да заложи за реализацията му. Дотогава се надявам община Чепеларе да завърши отчуждителната процедура за 15-те наранени парцела. След привършване на тази процедура и актуализацията ние би трябвало да възложим още в границите на тази година, съгласно мен, тръжната процедура за СМР и контрол. Като времеви график може би би трябвало да стиковаме с община Чепеларе ", изясни Нанков.
"Сега жителите на Чепеларе и институциите би трябвало да знаят, че вие поехте ангажимент и препотвърждавате това, което през февруари месец в Смолян споделихте, че околовръстният път на Чепеларе ще бъде почти 17 млн. лева, на три етапи, че ще се направи актуализацията. Споделили сте, че има проблем с превеждането на едни 450 000 лв., само че се надявате да подкрепите общината и с този въпрос да се завърши ", сподели Янкова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР