През юни Конституционният съд обяви опозиционната партия за противоконституционна, но

...
През юни Конституционният съд обяви опозиционната партия за противоконституционна, но
Коментари Харесай

Молдова забрани на членовете на проруска партия да участват в местните избори

През юни Конституционният съд разгласи опозиционната партия за противоконституционна, само че във вторник съобщи, че членовете ѝ имат право да вземат участие в локалните избори на 5 ноември, в случай че не съставляват неразрешената партия, съобщи " Ройтерс ".

 

Партията, ръководена от предприемача в заточение Илан Шор, водеше месеци наред митинги против президента Мая Санду и нейното държавно управление поради повишението на цените. Санду упреква както Шор, по този начин и Русия, че се пробват да дестабилизират Молдова след нашествието на Москва в Украйна през февруари 2022 година, която тя остро подлага на критика.

 

В ход, ориентиран против членовете на партията на Шор, молдовският парламент утвърди на първо и второ четене изменение на Изборния кодекс, което не разрешава на " избрани хора " да вземат участие в локалните избори.

 

Поправката, която към този момент завърши своето прекосяване през Народното събрание, планува органите на реда да показват лист с такива хора на централната изборна комисия, която ще изготви финален лист.

 

Шор, който е в заточение в Израел, осъди тези ограничения. " Днес Народното събрание разгласи тотална тирания в Молдова ", съгласно негов пост във Фейсбук. Марина Таубер, неговият най-изтъкнат политически съдружник и претендент за кмет на втория по величина град в Молдова, Белти, също осъди този ход като " печален и презрян ".

 

По-рано през вчерашния ден държавната комисия за изключителни обстановки, ръководена от премиера Дорин Речан, подреди да се изготви подобен лист, " с цел да се подсигуряват демократичните процеси на идните избори и да се отстрани заплахата за страната ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР