През юни 2022 г., четири месеца след като Русия предприе

...
През юни 2022 г., четири месеца след като Русия предприе
Коментари Харесай

Защо Брюксел губи влияние в полза на Москва?

През юни 2022 година, четири месеца откакто Русия предприе масирана инвазия с танкове и бомби в Украйна , Европейският съюз /ЕС/ отвърна с най-мощното оръжие в арсенала си, напомня. Докато артилерийският дъжд обстрелваше украинските градове и села, а бягащите от войната жители заливаха Европейски Съюз, Брюксел прибягна до непредвиден ход . Представители на Европейски Съюз оповестиха, че на Украйна и Молдова ще бъде позволено да стартират договаряния за присъединение към блока. През декември идната година Грузия , получи същия статут на претендент .

Преди пълномащабната инвазия на Русия даже далечната вероятност за покана за присъединение към блока щеше да ентусиазира мощно украинците, молдовците и грузинците, които от години насам копнеят да осъществен част от европейската си фантазия. Понастоящем обаче обещанието за място в Европейски Съюз слага на дневен ред една много действителна опасност , а точно опасността от съветско принуждение . В Украйна , където протестиращите в миналото рискуваха живота си, с цел да се опълчват на промосковското държавно управление, в този момент споменаването на вдигнатия от блока палец най-вероятно ще бъде посрещнато с обезверена въздишка . Нещата, от които Киев се нуждае сега – муниции, системи за противовъздушна защита и други оръжия, с цел да се отбрани дейно във войната с Русия, са в дефицит .

И в Молдова и Грузия , които организират избори тази седмица, ясно се вижда избледняващата мощ на европейската фантазия .  В неделя молдовците гласоподаваха на референдум за това дали интеграцията в Европейски Съюз да бъде заложена в конституцията на страната. Тази събота грузинските жители ще гласоподават на парламентарни избори с присъединяване на ръководеща партия, за която се счита, че е в близки връзки с Кремъл. И в двата случая гласовете ще бъдат възприети като значим избор сред бъдеще , обвързано с Москва , или бъдеще, в което тези страни ще се радват на мощна поддръжка от Брюксел . Това решение не толкоз от дълго време щеше да бъде в интерес на Европейски Съюз. Първите резултати за Брюксел обаче не са толкоз окуражаващи . Въпреки че изследванията сочат доста проевропейско болшинство в двете народи, тези настроения не се демонстрират толкоз очевидно в изборните секции. В Молдова гласовете в поддръжка на Европейски Съюз завоюваха с дребна разлика , нанасяйки непредвиден удар на прозападния президент Мая Санду . В Грузия се чака ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ , виновна за приемането на редица репресивни ограничения, които заплашват да насочат страната към опеката на Москва, да завоюва най-вече гласове . И в двата случая се счита, че съветската дезинформация и хибридната война са изиграли значима роля за смяната на публичното мнение . Споделяйки недоволството си от разочароващия резултат в Молдова, лидерката Мая Санду съобщи, че страната е станала жертва на „ нечестна битка “ против „ непознати сили “.

Според оценки на молдовски високопоставени лица Русия е похарчила към 100 млн. евро за акция за оказване на въздействие , в това число за пазаруването на към 130 000 гласа посредством съмнителна мрежа от пълномощници, подкрепяни от Москва. По думи на специалистите забележителна роля са изиграли и вътрешните фактори , защото доста молдовци използваха референдума, с цел да изразят недоволството си от държавното управление. В разгара на подготовката за изборите в Грузия вотът в Молдова безспорно повдига въпроса: В миг, когато Русия разпростира „ мускулите “ на твърдата си мощ, може ли Европейски Съюз към момента да разчита на обещанията си за меко оказване на въздействие?

Над 50 000 украински фамилии получават помощ от МТСП от началото на войната

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР